Net echt natuursteen gemaakt van oude spijkerbroeken

Net echt natuursteen gemaakt van oude spijkerbroeken
26 september om 09:53
Laatste update: 28 april om 03:43
  • Dewi Pinatih

Het nadeel van upcycling is dat het resultaat er vaak ook uitziet alsof het van afval gemaakt is. Nu niet meer.

In de collectie –ISH van designers Matteo Fogale en Laetitia de Allegri uit Londen is steen niet wat het lijkt. De ontwerpers keken goed naar hét trending materiaal van het moment: natuursteen. Daar wemelt het van op de designbeurzen en in interieurzaken. Meubels, woonaccessoires of complete keukens, je kunt het zo gek niet bedenken of het is van marmer of ander steen. Je vraagt je af waar het allemaal toch vandaan komt en hoe lang de steengroeves blijven voorzien in onze consumptiedrang.

Ontwerpers Fogale en de Allegri vinden het ook zorgelijk. Met hun gedeelde interesse in duurzame bronnen klopten ze aan het Amerikaanse Iris Industries dat upcycling naar een hoger niveau tilt. Uit versnipperde dollarbriefjes, reclamefolders, tijdschriften, spijkerbroeken en ander textiel, maar ook zonnebloempitten, vermengd met bio-based resin maakt het bedrijf nieuwe materialen die veel weg hebben van steen.

Denimite is gemaakt van oude spijkerbroeken, Slate-ish van gerecylced zwart papier en Marblus is haast niet van echt marmer te onderscheiden, ook al werd het gemaakt van wit katoen en polyester.

Verwerkt in de meubels en kleinere producten die Fogale en de Allegri ontwierpen, heeft het materiaal dezelfde allure als steen. Wie vorige week tijdens de London Design Festival presentatie niet even heeft doorgevraagd, zal niet door hebben gehad dat hier niks was wat het leek.

Lees meer over:

Deel via