'Manager achter iOS8-bugs ook schuldig aan Maps-fail'

'Manager achter iOS8-bugs ook schuldig aan Maps-fail'
26 september om 08:16
Laatste update: 28 april om 03:43

Dezelfde Apple-manager die nu verantwoordelijk is voor de buggy iOS8-update was ook medeschuldig aan de valse start van Apple Maps.

Waar doet die mislukte eerste update van iOS 8 je aan denken? Aan het geblunder bij de lancering van Apple's kaartendienst Apple Maps in 2012. En het toeval wil dat dezelfde Apple-medewerker in beide gevallen erbij betrokken is, meldt het gerenommeerde persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Josh Williams, de man die verantwoordelijk is voor het testen van iOS was in 2012 verantwoordelijk voor Apple Maps, toen die kaartdienst een hopeloze valse start maakte met veel bugs en fouten in de kaarten. Zijn baas werd destijds na excuses van Tim Cook ontslagen, maar Williams werd overgeplaatst naar een ander team binnen de iOS-afdeling.

'Quality assurance'

Williams geeft nu leiding aan de 'quality assurance teams' die problemen in de softwareupdates moeten opsporen. Hij was zodoende betrokken bij de buggy release van iOS 8.0.1 deze week. Die update werd ingetrokken na uitvallen van het mobiele bereik en het niet meer werken van Touch ID bij een deel van de gebruikers.

Williams - zie zijn LinkedIn-profiel - is natuurlijk niet de enige schuldige aan het update-debacle. Hij is als 'middle manager' ook maar grotendeels afhankelijk van hoe goed anderen hun werk doen. Bovendien is er een werkgroep binnen Apple die bepaalt welke bugs moeten worden aangepakt, de Bug Review Board. Die staat niet onder zijn leiding maar onder die van Kim Vorrath, die weer rapporteert naar 'chef software' Craig Federighi.

Tegen Bloomberg zegt een ex-Apple-manager dat conflicten tussen verschillende teams binnen het bedrijf er ook voor kunnen zorgen dat een bepaalde bug niet grondig genoeg worden getest. Of dat zaken die eerder zijn 'afgetest' toch nog worden beïnvloed door nieuwe updates die andere teams later toevoegen.

Update 2 is verschenen

Er is Apple de komende tijd alles aan gelegen om elke update grondig te check-check-dubbel-checken. Inmiddels is vanochtend alweer versie 8.0.2 vrijgegeven die meerdere bugs moet fixen, waaronder de wifi-problemen die sommige iPhone-bezitters ondervinden. Wie heeft hem al binnen en durven te installeren? Werkt alles goed?

Lees meer over:

Deel via