Is de angst om zonder telefoon te zitten een echte fobie?

Is de angst om zonder telefoon te zitten een echte fobie?
26 september 2014 om 07:03
Laatste update: 28 april 2018 om 03:43

We zijn steeds afhankelijker van onze smartphone. Zo afhankelijk dat een uurtje zonder een fobie wordt.

Met een wereld vol elektronica kan het niet anders dan dat wij weke mensen ook daar een fobie rondom ontwikkelen. Een syndrooom op het gebied van smartphones hebben we al: het phantom vibration syndrome (of fantoomvibratiesyndroom). Daarbij denk je dat je je telefoon voelt of hoort trillen, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

Nomophobia gaat een stap verder: geen onterecht schrikmoment bij een fantoomtrilling, maar een oprechte angst bij het ontbreken van je telefoon. De term is nogal bedacht: een lelijke samentrekking van no mobile phobia. Maar is het verschijnsel ook verzonnen? Dat zochten onderzoekers in de psychologie van de California State University deze zomer uit.

Stressen

De onderzoekers nodigden 163 studenten uit, met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Die groep werd in tweeën gedeeld: een helft moest zijn smartphone uitschakelen, een ander moest ’m zelfs inleveren. Daarna moesten ze een uur zonder te praten en zonder iets met hun telefoon te doen in een stille collegezaal zitten.

Ook moesten ze elke twintig minuten een angst-test invullen. En dat levert interessante resultaten op. De wetenschappers hebben namelijk een onderscheid gemaakt tussen zware, gemiddelde en lichte mobiele gebruikers. Zwaar is 25 uur gebruik per dag, maar de wetenschappers tellen multitasken (muziek luisteren en wat anders doen) los bij elkaar op. Zo valt zelfs licht gebruik met vier uur per dag niet erg laag uit.

Echte fobie

De resultaten spreken voor zich. De eerste twintig minuten waren voor alle testpersonen, grootverbruiker of niet, ongeveer even stressvol. Maar het tweede deel van het uur begonnen gemiddelde en zware gebruikers zich al ongemakkelijker te voelen. Met de lichte gebruikers ging het ondertussen nog altijd prima. Het derde en laatste deel van het uur zorgde vooral bij zware gebruikers voor stress.

Opvallend genoeg maakt het bij zware gebruikers niet zoveel verschil of hun telefoon helemaal weg is, of alleen uit staat. Bij gemiddelde gebruikers tijdens deze test wel: mensen die hun telefoon nog hadden waren wat minder gestrest. Volgens de onderzoekers missen we onze smartphone het meest omdat we bang zijn een tekstberichtje te missen. Wie weet wordt nomophobia dus nog eens een echte fobie. Tenzij we ons eigenlijk druk maken om het sociale contact met onze vrienden en die smartphone slechts het hulpmiddel is…

Lees meer over:

Deel via