Levensechte octopusrobot zwemt in de zee

Levensechte octopusrobot zwemt in de zee
25 september om 11:30
Laatste update: 28 april om 03:43

Met acht armen beweegt de robot onder water hetzelfde als een octopus.

Robots die eruit zien als dieren en idem bewegen, zijn er niet alleen voor op het land. Er is nu ook een octopusrobot gemaakt die op een natuurlijke manier door het water beweegt. Een Grieks team van de Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) is daarvoor verantwoordelijk.

Inspiratie

Het team is al een tijdje bezig met het bestuderen van de octopus en hoe hij zich door het water manoeuvreert: met een soort pompende, pulserende beweging waarmee het zichzelf vooruit stuwt. Een manier die ook prima werkt voor een robot, zo blijkt.

In zee getest

De octopusrobot heeft een duik genomen in de Egeïsche Zee bij Griekenland en Turkije, waar het bijna niet opviel tussen andere vissen. De bewegingen van de tentakels lijken namelijk behoorlijk op de real deal, met name omdat deze met een vlies bij elkaar gehouden worden, zoals bij echte octopussen ook het geval is.

Onderzoek

Dat de robot tijdens een test in zee werd gevolgd door een school vissen, is volgens de wetenschappers een indicatie dat de machine toezicht onder water zou kunnen houden en onderzoek kan doen, zonder het natuurlijke leven te verstoren. Hieronder zie je beelden van het mechanische beest in actie.

bekijk op YouTube

Lees meer over:

Deel via