Nederlandse designer maakt caleidoscoop van je raam

Nederlandse designer maakt caleidoscoop van je raam

24 september om 18:04
Laatste update: 28 april om 03:43

Simon Heijdens presenteert de grootste variant van project 'Shade' in Londen.

De Nederlandse designer Simon Heijdens woont in Londen en treft daar waarschijnlijk nog vaker regenachtig weer dan hier in Nederland. Naar buiten kijken is dan geen pretje. Met zijn project Shade heeft Heijdens dan ook een kunstwerk van doodgewone ramen gemaakt. Hij is al sinds 2010 met het project bezig, zijn grootste installatie is nu in het Londense NOW gallery te zien.

Lichtspel

Shade bestaat momenteel uit 140 vierkante meter glas, wat onderverdeeld is in driehoekjes. Deze zijn allemaal voorzien van een speciaal vlies, dat verandert naar mate er zonlicht en wind op komt. Binnenshuis zorgt dat voor een mooi lichtspel: van scherp zonlicht in de ochtend dat zachter wordt in de middag. De wind zorgt ondertussen dat de driehoekjes op de ruiten open en dicht gaan.

Intelligente laag

's Nachts werkt het tafereel omgekeerd. Dan schijnt het licht van binnen naar buiten, waar het de tegels met bijzondere vormen markeert. Over de technologie achter het kunstwerk houdt Heijdens zijn mond, want anders gaat de magie verloren. Volgens de galerie zit er een 'intelligente laag' over de ramen, wat voor een caleidoscopisch effect van licht en schaduwen zorgt, wat het 'verrassende ritme van de natuur van buitenaf naar binnen brengt'. Hoe dan ook, dit wil ik thuis.

bekijk op Vimeo

Lees meer over:

Deel via