Wearables helpen bij Brabants onderzoek fijnstof
- Jody van den Tillaart
Met wearables worden 4000 Eindhovenaren gevolgd om te onderzoeken hoe slechte luchtkwaliteit hun gezondheid beïnvloedt.
De regio Eindhoven, het 'fijnstoffigste hoekje' van ons land, krijgt het 'internet of things' to the rescue. Sinds vorig jaar hangt er al een fijnmazig netwerk van speciale meetboxen. Die brengen nauwkeurig in kaart hoe erg het met de luchtkwaliteit gesteld is. Op de site van AiREAS, de organisatie achter die metingen, kun je dat realtime zien op 30 vaste meetpunten.
Smartwatch
De data die nu al op deze manier worden verzameld, gaan de onderzoekers combineren met gegevens van 4000 proefpersonen. Deze Eindhovenaren worden gevolgd door middel van een eenvoudige Nike+ SportWatch. Op deze manier wordt met de GPS-tracker gevolgd waar ze zich in de stad bevinden, zodat duidelijk is aan hoe veel fijnstof ze blootgesteld worden. Ook wordt de hartslag gemeten.
De proefpersonen worden in een periode van anderhalf jaar gevolgd. Ze ondergaan gezondheidsonderzoeken om te kijken hoe het met hun hart en bloedvaten staat.
Fijnstof absorberend geluidsscherm
Na 2 en na 4 jaar wordt dat nog eens gedaan, zodat de gezondheidsontwikkelingen en de ontwikkelingen van de luchtkwaliteit op de langere termijn er in meegenomen worden.
Om de lucht in Zuidoost-Brabant en in de grote steden zuiverder te maken, moet er nog heel wat gebeuren. Het duurzame geluidsscherm dat Eindhoven rijk is, is in elk geval nog niet genoeg. De Universiteit Utrecht onderzoekt de gezondheidsgevolgen van fijnstof in de lucht, terwijl de Universiteit van Twente kijkt naar hoe de weersomstandigheden en verkeersstromen van invloed zijn.