Mooie dag voor India: sonde bereikt baan om Mars

Mooie dag voor India: sonde bereikt baan om Mars
24 september om 16:08
Laatste update: 28 april om 03:43

Het project werd 'voor minder dan een Hollywoodfilm' gefinancierd.

India viert vandaag een mijlpaal in zijn ruimtevaartgeschiedenis. Vannacht lukte het om een ruimtesonde in de baan rond Mars te krijgen. Er was slechts één poging voor nodig; de manoeuvre was in 24 minuten gepiept.

De ruimtesonde met de naam Mangalyaan (Mars-schip in Hindi) was sinds vorig jaar november onderweg naar Mars. Nu is de sonde het eerste ruimtevaartuig dat in de baan rond Mars te recht komt, waarmee India China aftroeft, dat het in 2012 tevergeefs probeerde. Naast India hangen er alleen vaartuigen van de voormalige Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en de Europese ruimtevaartorganisatie bij Mars.

Goedkoop

India's Mars Orbitor Mission (MOM) werd bekostigd voor omgerekend 'slechts' 57,7 miljoen euro. Dat is minder dan wat het kostte om Gravity te maken. De Mangalyaan heeft nog een half jaar aan brandstof bij zich en zal niet op Mars landen. Wel gaat de sonde onderzoek doen naar het oppervlak van de rode planeet, door foto's te maken van Mars en de manen Deimos en Phobos. Ook probeert India vast te stellen hoeveel methaan er in de atmosfeer van Mars is.

Je kunt de sonde overigens volgen op Twitter, blijkbaar heeft India een hoop gevoel voor humor mee de ruimte ingestuurd...

Lees meer over:

Deel via