iPod-bedenker zag einde mp3-speler al vroeg naderen

iPod-bedenker zag einde mp3-speler al vroeg naderen
23 september om 17:01
Laatste update: 28 april om 03:43

Tony Fadell is niet rouwig om het einde van de iPod Classic: "In 2004 zagen we muziekstreaming al aankomen."

Tony Fadell werkt nu bij Google aan Nest, maar stond aan de wieg van de originele iPod in 2001. Tot hij Apple in 2008 verliet had hij de leiding over de iPod-afdeling. Nu Apple de iPod Classic met pensioen heeft gestuurd, heeft het bedrijf echt afscheid genomen van het oorspronkelijke design met het klikwiel.

"Ik vind het jammer om de iPod Classic te zien gaan", zegt Fadell in een interview met Fast.co. "De iPod is erg belangrijk voor me geweest. Producten komen maar zelden op de markt, de iPod was er één uit duizenden."

Hemelse jukebox in de lucht

Aan de andere kant wist Fadell dat het einde er ooit moest komen. "In 2003 of 2004 vroegen we onszelf al af wat de plaats van de iPod zou innemen. Toen al wisten we bij Apple dat streamen het zou winnen. Wij noemden het de 'hemelse jukebox in de lucht'. Dat is er nu: muziek in de cloud."Daarnaast zijn mp3-spelers zoals de iPod natuurlijk volstrekt overbodig geworden, zeker nu de nieuwe iPhone verkrijgbaar is met 128 gb opslagruimte.

Apple en streaming

Overigens is het heel interessant dat Apple de opvolger van de iPod tien jaar geleden als aan zag komen, maar daar zelf weinig mee heeft gedaan. Je kan rustig zeggen dat Apple heer en meester was met het verkopen van mp3's via iTunes, maar nu loopt het bedrijf flink achter de feiten aan wat betreft streamen. Spotify, Rdio en Deezer hebben het nu voor het zeggen.

Apple heeft inmiddels iTunes Radio, maar wie gebruikt dat? Waarschijnlijk werkt het bedrijf uit Cupertino achter de schermen aan integratie van Beats Music in iTunes, maar misschien kan Apple beter proberen om de concurrentie weer een stap voor te zijn. Volgens Tony Fadell is de toekomst van muziek: ontdekken.

Muziekdiensten die gedachten lezen

"We hebben nu toegang tot alle muziek die we maar willen, nu is het ontdekken van muziek de heilige graal. Met zelflerende machines en kunstmatige intelligentie weet de hemelse jukebox straks precies welk nummer je wil horen, op elk moment, bij elk gevoel."

Lees meer over:

Deel via