Google breekt met klimaatsaboteurs

Google breekt met klimaatsaboteurs

23 september om 15:41
Laatste update: 23 september om 15:40

Google zegt zijn lidmaatschap op van een lobbygroep die twijfel zaait over klimaatverandering.

ALEC, een door het Amerikaanse bedrijfsleven gefinancierde lobbygroep die pleit voor een kleine overheid, raakt binnenkort één van zijn leden kwijt. Google zegt zijn lidmaatschap op omdat het bedrijf zich niet kan vinden in de standpunten die de organisatie huldigt over klimaatverandering. ALEC meent onder meer dat wetenschappers klimaatverandering overdrijven en verzet zich tegen wetgeving om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

“Ons bedrijf is ervan overtuigd dat we beslissingen moeten nemen op basis van feiten”, aldus Google-topman Eric Schmidt in een interview met NPR. “En de feiten over klimaatverandering staan niet meer ter discussie.”

Om die reden zal Google zijn ALEC-lidmaatschap aan het eind van dit jaar niet verlengen. Schmidt: “Iedereen begrijpt dat het klimaat verandert, en mensen die maatregelen daartegen verhinderen, benadelen onze kinderen en kleinkinderen. Zij maken de wereld slechter. Wij willen ons niet met zulke mensen verbinden. Zij liegen gewoon.”

Overigens is Google niet het eerste tech-bedrijf dat zijn ALEC-lidmaatschap opzegt. In augustus deed Microsoft al hetzelfde omdat ALEC’s standpunt over klimaatverandering ‘botste met de waarden van Microsoft’. Sindsdien drongen maatschappelijke organisaties er bij Google op aan om het Microsofts voorbeeld te volgen.

Lees meer over:

Deel via