Rijen voor iPhone 6 in macht van Chinese handel

Rijen voor iPhone 6 in macht van Chinese handel

22 september om 09:51
Laatste update: 28 april om 03:43

In de rij staan voor de Apple Store? Dat doen in New York vooral de Chinezen.

Waar de eerste jaren nog voornamelijk echte Apple-geeks in de rij stonden om een iPhone te bemachtigen, wordt de massa meer en meer overgenomen door handelaren. Zoveel mogelijk toestellen ritselen en vervolgens lekker voor forse knaken doorverkopen.

Zwarte markt

Afgelopen weekend verscheen er een filmpje online van de rij in New York. Filmmaker Casey Neistat impliceert dat de vele Chinezen in de rij er alleen maar zaten om de iPhones op de zwarte markt in China door te verkopen. In dat land moeten mensen namelijk nog even wachten op Apples nieuwe vlaggenschip. Volgens Bloomberg wordt de goedkoopste iPhone 6-variant al voor 1.013 euro verkocht op straat. Dat is al de helft meer dan je hier voor een iPhone 6 betaalt en zelfs twee keer zoveel dan je er in Hong Kong aan kwijt bent.

bekijk op YouTube

Overal is handel

Overigens gebeurt deze handel echt niet alleen maar in New York. Toen ik vorige week in de rij stond in Düsseldorf, werd ik vaak aangesproken met de vraag of ik niet een extra toestel voor degene wilde kopen. Nou, nee. Sommigen van dit soort mensen zijn behoorlijk drammerig en proberen een discussie aan te gaan. Dat deze mensen steeds voorkruipen in de rij, wordt ze ook niet in dank afgenomen. Maar het lukt ze wel.

Reserveren

Misschien heeft Apple het zelf ook wel door en was de rij met reserveringen daarvoor bedoeld. Naast de mensen die een nacht hadden gewacht, konden mensen die online hadden besteld het toestel tegelijk komen ophalen. De rij van reserveringen slonk een stuk sneller dan de rij wachtenden (en ja, daar word je chagrijnig van als je een nacht doorgehaald hebt).

Blijf thuis

De moraal van dit verhaal: reserveer een iPhone online en bespaar jezelf een hoop moeite en frustratie. Want fans die samen wachten en lekker discussiëren over specs en apps is leuk, maar daarover valt een flinke schaduw als de eerste handelaren door het blije applaus van de Apple-medewerkers worden begroet.

Lees meer over:

Deel via