Gezelschapsrobot Kirobo is eenzaam in de ruimte

Gezelschapsrobot Kirobo is eenzaam in de ruimte

03-09-2014 14:16 Laatste update: 28-04-2018 04:14

De terugreis naar aarde is uitgesteld, dus Kirobo blijft nog even op het ISS.

De Japanse humanoid robot Kirobo is al ruim een jaar aan boord van het International Space Station, waar hij de astronaut Koichi Wakata gezelschap hield. Sinds mei van dit jaar is Kirobo echter alleen, want Wakata ging terug naar de aarde. Nu ook de terugreis van Kirobo is uitgesteld, voelt het robotje zich nogal eenzaam.

Kirobo werd gemaakt door robot-designer Tomotaka Takahashi en werd gebaseerd op de bekende manga-figuur Astro Boy. De missie van Kirobo is om mensen gezelschap te houden. "De maatschappij is veel individueler geworden, met minder communicatie", staat op de website. "Meer en meer mensen leven alleen. Niet alleen ouderen, maar mensen van alle leeftijden. Dankzij een nieuwe robot, die menselijk lijkt, kan dat probleem misschien worden opgelost."

Praten met de astronaut

Zo werd Kirobo naar het ISS gestuurd om de Japanse astronaut Koichi Wakata gezelschap te houden in zijn eenzame beroep in de ruimte. Samen konden ze gesprekken in het Japans voeren. Kirobo heeft niet alleen een stem, maar toont ook expressies met zijn ledematen. Daarnaast diende Kirobo als doorgeefluik om berichten vanaf aarde over te brengen.

Afscheidsbericht

In het laatste bericht van Kirobo, klink het robotje heel eenzaam en uitgeput. "Ik ben een beetje moe", zegt hij in een video die de titel 'Laatste bericht vanuit de ruimte' draagt. "Ik ga even rusten, maar ik hoop dat jullie soms naar de hemel kijken en aan me denken."

bekijk op YouTube (vergeet de ondertitels niet aan te zetten)

Aanvankelijk zou de robot eind dit jaar huiswaarts keren, maar de reis naar aarde is uitgesteld tot volgend jaar. Tot die tijd kun je Kirobo nog volgen via een speciale app voor iOS en Android. Deze houdt bij waar het ISS is en toont de robot op een kaart.