Gele trein ziet groen

Gele trein ziet groen

09-08-2014 15:13 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Amsterdamse designersstartup wint met groen ontwerp voor de gele NS-trein.

De NS rijdt straks op groene stroom. Om dat zichtbaar te maken zal er volgend jaar een groene trein over 's lands sporen rijden. Beginnend ontwerpduo Spek maakt het winnende ontwerp.

“Vaak werken we aan handzame producten, maar een hele trein is wel even wat anders,” aldus Michiel van Sinderen (26) en Steffen de Jonge (25) van Spek. “We kozen voor gemêleerde kleurvlakken die symbool staan voor de veelzijdige maatschappij waarin iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Samen vormen ze een groen geheel. Zo kunnen we via de buitenkant van de trein laten zien dat je straks schoon reist als je voor de trein kiest.”

Na de overwinning nodigde Daan Roosegaarde, die samen met Jelle Brandt Corstius, Hans Ubbink en Erik Kessels de jury vormde, de winnaars uit in zijn studio om het ontwerp verder te perfectioneren.

De jonge designers zijn nauw betrokken bij de definitieve productie van het treinontwerp. Van Sinderen en De Jonge (25) studeren Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en werken in Amsterdam samen onder de naam “spek”.

Treinreizigers kunnen voor het eerst lange afstanden klimaatneutraal afleggen. In 2015 rijden de treinen voor 50% op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten van Eneco wordt opgewekt. Vanaf 2018 rijden de treinen volledig op groene stroom.

Hoe de groene trein er precies uit gaat zien, wordt duidelijk bij de onthulling op 20 september, de 175ste verjaardag van het Nederlandse spoor.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s