Juwelen die energie uit jouw lichaam slurpen

Juwelen die energie uit jouw lichaam slurpen

8 augustus om 07:28
Laatste update: 28 april om 04:45

Heb jij al een energiecentrale in je nek? Deze wearables vangen de kinetische energie op die jij ongemerkt verspilt.

De juwelen die industrieel ontwerper Naomi Kizhner maakte voor haar afstuderen aan het Hadassah College in Jeruzalem, combineren sieraden met groene gadgets, met piercings. Met hun plexiglas en goud combinatie zien ze er heel aardig maar niet ontzettend bijzonder uit. Wat opvalt is de plek waarop je ze draagt. De hanger hangt niet om je nek maar bungelt aan je huid op je rug. De broche steekt in het vel van je onderarm, en dan is er nog een klem die als een bril op je neus rust.

Energy Addicts ziet het menselijk lichaam als bron van energie. De klem op je neusbrug haalt energie uit met je oogleden knipperen, wat je ongemerkt doet en waarbij je eigenlijk energie verspeelt. De onderarmbroche tapt met een heel klein schoepenrad energie uit de beweging van bloed door je aderen. Het neksieraad vangt elektrische schokjes die door je ruggengraat lopen op.

“Als energiebronnen zoals we die nu gebruiken op zijn, hoe voeden we dan onze energie-verslaving?” vroeg Kizhner zich af. “Er zijn vele ontwikkelingen op gebied van oneindige energiebronnen, maar het lichaam is een natuurlijke bron die bestaat zolang als we leven.”

"Technologisch zijn we niet ver van de realisatie van deze ideeen. Maar zijn we bereid onze lichamen op te offeren om aan onze energieverslaving te voldoen? Mijn doel is deze discussie op gang te brengen.”

Allereerst de vraag of een mens wel zo’n zuinige energiebron is. De sieraden zullen niet geheel weerstandloos zijn en zo waarschijnlijk wat extra kracht kosten, terwijl de caloriën die een mens eet behoorlijk milieubelastend zijn. Tegelijkertijd vraag ik me af of we de opofferingsvraag net zo moeilijk vinden als het om de ruggengraat van een dier, zeg een varken, zou gaan. Het opvangen van de vibraties van een zoemende mug, een propellortje op de rug van een meeuw en een forel, het schoepenradje in de bloedbaan van een varken, hoe zou het dan zijn?

Lees meer over:

Deel via