Met dit logo is Samsung meer én minder zoals Apple

Met dit logo is Samsung meer én minder zoals Apple

07-08-2014 18:32 Laatste update: 18:31

Samsung is toe aan een nieuw logo: het huidige merk is gedateerd en herinnert aan de kopie-vete met Apple.

Samsung gebruikt al sinds 1993 hetzelfde logo, het bekende ovaaltje met daarin de naam Samsung. Bekend, maar niet zo iconisch als het woordeloze appeltje dat Apple prominent op al zijn producten zet. Bovendien associeert het publiek het merk van Samsung met plastic producten en copycat-gedrag, vindt ontwerper Aziz Firat.


Het probleem met het huidige logo in één oogopslag

Firat maakte een fraai, simpel en pakkend Samsung-redesign waar de hele line-up van het Koreaanse bedrijf van opknapt. Dat begint allemaal bij een nieuw logo: weg is het woord Samsung, nieuw is een strak, smaakvol en herkenbaar beeldmerk. Een mooie S, toepasselijk voor zowel Samsung als zijn herkenbare Galaxy S-lijn.


Mooi, toepasselijk en direct herkenbaar

Dat beeldmerk staat opvallend goed op veel huidige Samsung-producten. Bijvoorbeeld achterop de Galaxy S5, of zelfs voorop in plaats van de thuisknop. Zo kan het woord Samsung wijken, en zijn de producten van Samsung toch wereldwijd herkenbaar, zelfs op plekken waar het Latijns alfabet niet wordt gebruikt.


Vergelijk en oordeel zelf: rechts is toch veel mooier?

Firat probeert zijn logo uit op allemaal verschillende dingen: groot achterop een Samsung-laptop, voor dat ultieme Apple-effect. Dat is nu eens niet negatief bedoeld, want het ziet er gewoon ontzettend goed uit. Maar ook op huishoudelijke apparaten van Samsung misstaat het zeker niet, net als op voetbalshirts van teams die Samsung sponsort.

Het logo past ook nog eens uitstekend bij de polygone wallpaper die standaard is op de meest recente Samsung-telefoons, tablets en laptops. Nu hopen dat Samsung meekijkt. Moeten ze vooral de hele set even doornemen. Natuurlijk moet je zo'n logo wel even adverteren, maar met een budget van enkele miljarden euro's per jaar moet dat geen groot probleem zijn.


Extra idee van Firat: aparte kleuren voor typen apparaat