Gadgets draadloos opladen met ultrasone trillingen

Gadgets draadloos opladen met ultrasone trillingen

7 augustus 2014 om 08:18
Laatste update: 28 april 2018 om 04:45

Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om je telefoon op een afstandje op te laden via ultrasone trillingen. 

Draadloos opladen blijft al jaren een belofte, maar tot nu toe moet je je apparaat nog altijd op een soort oplaadmat leggen. Maar opladen op meters afstand lijkt er nu tocht aan te komen. Startup uBeam heeft een nieuwe technologie die elektriciteit omzet in geluid en dat geluid via ultrasone trillingen door de lucht stuurt. Een ontvanger in een mobiele telefoon zet de trillingen weer om in elektriciteit.

Niet door muren

Gevolg: je kan je apparaat overal in huis draadloos opladen. Althans, als je de uBeam-platen, die maar 5 mm dik zijn, her en der in huis aan de muur hangt. Want de trillingen komen niet door muren heen.

De techniek is ook te gebruiken om informatie te versturen en zou dus zijn in te zetten om apparaten binnenshuis met elkaar te laten communiceren. De startup verwacht over 2 jaar de eerste consumentenproducten op de markt te brengen.

Handig op vliegvelden?

De kritiek op uBeam is dat dit vrij inefficiënt gebruik van energie is. En is het voor consumenten nu echt te veel moeite om even een stekkertje in hun toestel te stoppen? Ga je geld uitgeven om dit draadloos te kunnen doen? De startup heeft echter ook een oplossing voor grotere ruimtes, zoals vliegvelden, waar draadloos opladen wél praktisch kan zijn. Weet iedereen die ooit wachtend aan de gate vergeefs naar een stopcontact zocht. En al was het maar omdat het tegenwoordig voor instappen bij bepaalde vluchten verplicht is om je gadgets opgeladen te hebben.

Patenten

Voor openbare ruimtes zou uBeam dus best potentie kunnen hebben. Maar als fabrikanten de ontvanger willen inbouwen in apparaten, zullen ze met geld over de brug moeten komen. De startup, opgericht door de 25-jarige astrobiologe Meredith Perry, bezit al 18 patenten rond draadloos opladen en 'ultrasound'. Onder meer Yahoo's ceo Marissa Mayer wil geld investeren in uBeam.

Lees meer over:

Deel via