Deze zonnecellen komen uit een spuitbus

Deze zonnecellen komen uit een spuitbus
4 augustus om 17:54
Laatste update: 28 april om 04:45

Je dak van zonnepanelen voorzien? Koop dan een spuitbus en spuit deze zonnecellen gewoon op je dakpannen!

Britse wetenschappers van de universiteit van Sheffield hebben een spray ontwikkeld waarmee zonnecellen op een oppervlakte worden aangebracht. En deze goedkopere technologie is een belangrijke doorbraak in de wereld van zonne-energie, dat tot op heden nog een vrij prijzige energieoplossing is.

Perovskiet

De stof die als zonnecollector wordt aangebracht is gebaseerd op het mineraal perovskiet, dat relatief goedkoop en vloeibaar aan te brengen is. Perovskiet vervangt de organische lichtabsorberende laag van zonnecellen, waardoor er een "behoorlijke toename in efficiëntie" plaatsvindt. Op dit moment wordt sillicium voornamelijk gebruikt in zonnepanelen.

Tijdens het sprayen van de zonnecollector gaat er relatief weinig van het materiaal verloren. Het sprayen zou vergelijkbaar zijn met het verven van een auto, dat eveneens met een spray gebeurt. Dit betekent dat je heel flexibel zonnecellen op oppervlaktes kunt aanbrengen: van het dak van een auto tot het frame van een fiets.

Test

De zonnecelspray betreft op dit moment wel een test. Volgens de onderzoekers is de technologie nog niet geschikt voor in de praktijk, maar laten de resultaten zien dat zo'n spray een belangrijke rol in de toekomst van zonne-energie gaat spelen.

Lees meer over:

Deel via