Californië legaliseert Bitcoin als betaalmiddel

Californië legaliseert Bitcoin als betaalmiddel

30-06-2014 09:18 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Een nieuwe wet in Californië - waar veel grote internetbedrijven zitten - erkent cryptovaluta als Bitcoin als legaal betaalmiddel.

Cryptovaluta zoals Bitcoin en Litecoin maar ook digitale valuta zoals Amazon Coins tot en met Starbucks Stars werden in Californië niet als wettig betaalmiddel erkend. Alleen de US Dollar werd als legaal betaalmiddel gezien. Jerry Brown, gouverneur van de Amerikaanse staat Californië ondertekende afgelopen zaterdag echter een wet die cryptovaluta legaal maken.

In de essentie erkent Californië een reeks aan alternatieven waaronder digitale munten maar ook coupons, punten en andere objecten met een monetaire waarde als legaal betaalmiddelen om goederen en diensten te betalen. In Nederland oordeelde een rechter in mei nog dat bitcoins niet waren te zien als geld.

Overheden worstelen ermee

De nieuwe wet betekent verder niet dat deze wet enige regelgeving voor Bitcoins in het leven roept. Die taak ligt wellicht bij andere overheden. Overheden wereldwijd worstelen met de snelle opmars van cryptovaluta. Zo ziet Nederland Bitcoin wettelijk gezien nog als de ruilmiddelen goud en zilver. Afgelopen december waarschuwde de Bank van China dat Bitcoin niet erkent werd als legale valuta. De prijs van Bitcoin kelderde naar beneden.

Koersstijging

De afgelopen uren schoot de prijs van Bitcoin voor het eerst in dagen weer fors omhoog. Of dat te maken heeft met de nieuwe Californische wetgeving is niet duidelijk. Het vertrouwen in de Bitcoin is na een flink aantal tegenslagen, waaronder de ondergang van Bitcoin-beurs MtGox, de laatste twee maanden weer toegenomen.

Apple heeft zijn anti-Bitcoin-beleid recentelijk omgedraaid en gebruikers mogen weer Bitcoin-apps downloaden. Ook tonen Yahoo en Google sinds kort Bitcoin-koersen op hun financiële sites.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s