Kernraket lanceren? Even de benodigde floppy pakken...

Kernraket lanceren? Even de benodigde floppy pakken...

28-04-2014 12:35 Laatste update: 18-10-2019 11:49

tonie

Deze Amerikaanse nucleaire raketbasis werkt met stokoude apparatuur. Lanceercodes staan nog op floppy's!

Amerikaanse nucleaire raketinstallaties gebruiken een systeem dat nog met antieke floppy's werkt. En ander computerspel uit de jaren 70. Dat is te zien in een nieuwe CBS-documentaire. In dat tv-programma zegt een majoor-generaal dat de nucleaire installatie juist 'hackersproof' is omdat het nog zulke oude apparatuur gebruikt. Het systeem is immers niet verbonden met internet.

Volgens de generaal is het systeem een paar jaar geleden nog door cyberexperts onderzocht en die vonden het 'zeer veilig'. Hackers kunnen er weinig mee doordat het verouderd is en offline. Op de floppy's staan trouwens de lanceercodes van de ballistische wapens.

Een ramp dreigt

Toch maakt het Amerikaanse leger zich wel grote zorgen over het mogelijk uitvallen van de zwaar verouderde apparatuur. De generaal denkt dat het vroeg of laat een keer helemaal mis gaat, met een ramp als gevolg. Op de desbetreffende basis sturen de antieke computers 450 nucleaire kernkoppen en Minuteman III-raketten aan. Zelfs de telefoons die medewerkers moeten gebruiken zijn zo verouderd dat mensen elkaar nauwelijks kunnen verstaan.

Maar goed, in elk geval kan de basis minder makkelijk worden getroffen door een virus. In 2010 werden computers op een Iraanse nucleaire fabriek besmet door de Stuxnet-computerworm, die centrifuges voor het verrijken van uranium wist te saboteren.