4k komt eraan, heel in de verte

4k komt eraan, heel in de verte

27-04-2014 10:15 Laatste update: 28-04-2018 06:18

Ultra-hd probeert langzaam zijn weg naar de huiskamer te vinden. Sony is klaar voor 4k, nu de rest nog.

Terwijl nog lang niet alles op televisie in HD wordt uitgezonden, blijft de videomarkt doorontwikkelen. Het beeld kan scherper, het beeld kan mooier. Waar 3d op dit moment nog als hype en gimmick wordt gezien, is de overstap naar 4k een veel logischere stap in de evolutie van video en tv. Deze 'ultra hd'-resolutie van minimaal 3840 x 2160 pixels maakt het beeld nog scherper. Voor iedere pixel in HD, staan er vier pixels in 4k. De techniek is er, de producten zijn er, maar de grootste drempels om de consument te overtuigen moeten nog genomen worden: beschikbare content en prijs.

Sony is één van de grote techbedrijven naast Samsung en LG die werken aan 4k-producten. Op een eigen 4k-evenement in Londen praatte het Japanse concern deze week de pers bij over de stand van zaken.

Van lens tot scherm

Sony hamert erop dat zij de techniek overal integreren, 'van de lens tot het scherm'. Dat is daadwerkelijk zo. Mensen die de nieuwe Xperia Z2-smartphone hebben kunnen zelfs 4K filmpjes opnemen, om ze vervolgens op de Bravia 4k-televisies af te spelen.

Nog weinig content

Toch zijn de thuismodellen nog niet erg populair. De goedkoopste 55-inch varianten uit de Bravia X9 serie kosten rond de 3000 euro. Dat is veel geld, zeker wanneer je bedenkt dat er nog weinig content beschikbaar is. Omroepen nemen programma's niet op in 4k (om aan te geven: het NOS Journaal stapt eind dit jaar pas over naar hd) en aanbieders als Ziggo en UPC zijn niet klaar om 4k naar de huiskamer te brengen.

Netflix doet het slim, dankzij de nieuwe hevc-codec kun je House of Cards streamen, mits je tv de hevc-decoder aan boord heeft. Ook je internetverbinding moet minimaal 15,6 Mbit per seconde halen, extra betalen hoeft niet.

Future proof

Volgens Sony is de reden om nu een ultra-hd-televisie te kopen dat hij 'future proof' is. Er komen niet alleen meer 4k-modellen op de markt, ook de content zou gaan uitbreiden. De vraag is echter wanneer, want voorlopig lijkt het bij 4k-tests en –demonstraties te blijven. Zo worden op het aankomend WK in Brazilië drie belangrijke wedstrijden in 4k vastgelegd, zodat aanbieders ermee kunnen experimenteren.

Mooie beelden

Dat 4k er mooi uitziet, staat buiten kijf. Details worden scherper geregistreerd en de kleuren zijn beter. Maar je hebt er niets aan als er geen content voor is. Upscalen maakt een hoop goed (tv's vullen de missende pixels zelf aan), maar het NOS Journaal spat niet ineens van je scherm. Het is zelfs nog maar de vraag wanneer de opvolger van Blu-Ray komt die 4k ondersteunt. Dat is niet zo simpel, want inmiddels bestaat de Blu-Ray Association uit 18 bedrijven, waaronder Sony, Samsung, Disney, Warner Bros en LG die het allemaal over de rechten eens moeten worden.

4k in de bioscoop

De beste kans om de haarscherpte van 4k te ervaren is op dit moment een bezoekje naar de bioscoop. Veel nieuwe films worden opgenomen met de F65 4k-camera's van Sony, films als Oblivion en The Amazing Spider-Man 2. In Europa zijn 2500 bioscopen met 4k-projectoren, waaronder een aantal in Nederland. Volgens Pablo Garcia, 4k-workflow-specialist bij Sony, hebben deze projectoren een aantal voordelen. "De belangrijkste is kijkafstand", zegt hij. "Mensen op de eerste rij zien de beelden net zo scherp als mensen op verderop in de zaal. Dat was vroeger wel anders."

Meer frames per seconde

Dat is niet het enige. Films worden opgenomen met 24 frames per seconde. De 4k projectoren ondersteunen daarnaast ook 48 en 60 frames per seconde. Zo waren de twee Hobbit-films al in ultra hd en 48 fps te zien, wat tot gevolg had dat sommige kijkers de bewegingen soms onrealistisch vloeiend vonden. De nieuwe Avatar film wordt zelfs in 60 fps gemaakt.

Toekomstmuziek

Ultra-hd komt eraan, zoveel is duidelijk. Het zal niet lang meer duren tot de eerste 4k-tv's beter te betalen zijn. Nu de content nog op grote schaal aanbieden voor de consument die thuis superscherp beeld verlangt. Dat blijft de komende jaren echter toekomstmuziek.

Lees ook: Uitlegparty Ultra HD