Eerste indruk: HTC One M8, mooiste Android-toestel?

Eerste indruk: HTC One M8, mooiste Android-toestel?

25-03-2014 15:15 Laatste update: 28-04-2018 06:18

De nieuwe HTC One M8 voelt heerlijk luxe aan. Hij is minder compleet dan de Galaxy S5, maar gooit toch hoge ogen.

De HTC One van vorig jaar was een van onze favoriete smartphones van 2013, maar hij moest het in de winkel afleggen, vooral tegen Samsung Galaxy S4. Tegen het machtige Samsung is het lastig concurreren voor het veel kleinere HTC. Maar de Taiwanese producent komt nu sterk terug met de opvolger, de HTC One M8. Het toestel werd dinsdagmiddag aangekondigd. We konden hem al proberen.

Prachtige behuizing

Wat meteen opvalt is de fijne kwaliteit van de behuizing: de metalen unibody is weer iets mooier. Het toestel straalt kwaliteit en luxe uit en voelt prettig aan in de hand. Ondanks het 5 inch scherm is hij niet té groot, de schermranden zijn beperkt gehouden. De relatief grote balk onder het scherm is er voor de stereo-speakers met beter en harder geluid. Samsungs Galaxy S5 is iets lichter en dunner dan de HTC One M8.

Het toestel heeft een Snapdragon 801 quadcore-chip (2.3GHz), 16 GB opslag, 2 GB RAM en een microsd-slot waarmee je tot 128 GB kan toevoegen. Hij werkt met nano-simkaarten en ondersteunt NFC, Bluetooth 4.0 en DLNA. Dat is allemaal dik in orde.

Cameratrucjes: achteraf scherpstellen, 3d-effect

Bijzonder is dat het toestel aan de achterkant een extra camerasensor heeft. Die slaat diepte-informatie op over de foto, waardoor het mogelijk is om foto's achteraf op andere punten op het beeld scherp te stellen. Dat lijkt op wat de lichtveldcamera Lytro kan. Andere toestellen doen dit met softwarematige oplossingen, maar dat biedt iets meer vervorming en ziet er kunstmatiger uit dan bij de HTC One.

Maar dit refocus-effect werkt alleen mooi bij foto's waarbij je een object of mens echt dichtbij op de voorgrond hebt. Dan speelt diepte een rol. Het is mooi dat het kan en leuk om te laten zien. Maar het niet iets wat je dagelijks gebruikt. Het kan voor creatieven wel interessant zijn dat de diepte-informatie die de camera vastlegt in de jpg's wordt opgeslagen en ook later is te gebruiken in andere software.

Gewone foto's zijn redelijk maar niet super. Op fotogebied moet HTC onder meer Sony achter zich laten, mede vanwege de grotere sensor in de Xperia Z2. De HTC-camera heeft een 5 megapixel-sensor, maar wel met 'ultrapixels' van hogere kwaliteit. Toch is de autofocus niet sneller dan bij rivalen. De frontcamera is met 5 megapixel ook relatief goed, fijn voor selfies. Hij filmt alleen in full-hd, nog niet in 4k (ultra-hd).

Nieuw is nog een 3d-effect waarbij je achteraf het perspectief iets kan verschuiven. Je kijkt dan min of meer rond een gefotografeerd object. Dat werkt bij foto's van voorwerpen op een witte achtergrond best aardig, bij hoofden van mensen treedt veel vervorming op en lijkt het net een lachspiegel. Het is niet meer dan een gimmick.

Praktischer is dat je de handmatige instellingen voor zaken als witbalans en belichting kan aanpassen en ook een voorkeurssetting kan opslaan. Die verschijnt dan als een knopje met een naam die je zelf opgeeft in een centraal fotomenu. Handig als je vaak dezelfde soort foto's moet maken en al weet welke instellingen daar bij horen, daar heb je dan een shortcut voor.

Software en accuduur

Het toestel werkt met Android KitKat 4.4.2, voorzien van HTC Sense 6. HTC Sense biedt onder meer een verbeterde versie van HTC BlinkFeed met nieuws en social updates. Je kan ook je toestel unlocken door er op te tikken, vergelijkbaar met wat LG al biedt. Met de auto-answer-functie kan je een gesprek opnemen door het toestel naar je oor te brengen, bekend uit andere Android-toestellen.

De BlinkFeed en de Zoe-app (voor foto- en video-compilaties) zijn voortaan vanuit de Google Play Store te updaten. HTC wil zo sneller updates van zijn eigen software bieden. HTC's Zoe-app komt ook voor gebruikers van andere Android-toestellen beschikbaar als app. En er komt ook een Google Play-editie van de One M8, wat inhoudt dat je de standaard Google-versie krijgt zonder HTC-aanpassingen. Maar of die ook in Nederland beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

De accuduur hebben we nog niet uitgebreid kunnen testen. Het was een minder sterk punt van de eerste HTC One. De accucapaciteit is nu groter, maar nog wel iets kleiner (2600 mAh) dan van de Galaxy S5 (2800 mAh) en de Xperia Z2 (3100 maH). Volgens HTC gaat de accu 40 procent langer mee, tot maximaal twee weken in een nieuwe zuinige modus, die HTC nog via een softwareupdate zal uitbrengen.

HTC komt ook met een speciale flipcover in meerdere opvallende kleuren. Die 'Dot View' kost 40 euro en biedt een visueel effect als je hem aanraakt: het scherm geeft dan een grote weergave van de tijd en de temperatuur, die je door het raster van de cover ziet. Ziet er leuk uit. Ook inkomende gesprekken zie je door het raster en kan je direct weigeren of opnemen, zonder de hoes te openen. Gezien de geringe kwaliteit van de gebruikte kunststof is 40 euro misschien wat aan de dure kant.

Geen vingersensor, niet waterdicht

Een verschil tussen de nieuwe HTC One en de twee grootste Android-concurrenten, de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2, is dat dit toestel niet waterdicht is. Maar dat is momenteel voor veel mensen nog geen doorslaggevend punt en nu niet onoverkomelijk.

Wel is het enigszins jammer dat er een vingerafdruksensor ontbreekt, zoals in de Galaxy S5 en de iPhone 5S. Unlocken met je vinger kan best prettig werken en je veel tijd besparen. HTC had al eens een vingersensor, op zijn weinig succesvolle phablet One Max, maar die zat op de achterkant en werkt niet zo prettig. Het is waarschijnlijk verstandig dat HTC hem uit dit toestel heeft gelaten en zo'n vingerscanner alleen inbouwt als hij echt perfect werkt. Het is op dit moment ook nog geen onderdeel waar consumenten een smartphone op uit kiezen.

Conclusie: aanrader

De HTC One M8 is de mooiste smartphone van het moment, met een fraai design dat kwaliteit uitstraalt en luxueus aanvoelt. Dit is een belangrijker punt voor een apparaat dat je zo vaak in je hand houdt dan van noviteiten als een vingerafdrukscanner en waterdichtheid.

HTC hamerde erop bij de presentatie: we maken het beste nog beter. Dat is marketingpraat natuurlijk, het klopt dat de One M8 weer wat beter is geworden. Niet vanwege de nieuwe camera-snufjes, die lijken alleen voor de liefhebbers interessant. De hoofdreden om voor dit toestel te kiezen is het goede ontwerp en de bouwkwaliteit. Die prachtige metalen behuizing en afgeronde hoeken. Hij verslaat op dit vlak de concurrentie, en op andere punten doet hij gewoon goed mee.

De HTC One M8 lijkt al met al een van de meest interessante smartphones van 2014 te zijn. Het overwegen waard, óók voor iPhone-bezitters. Die kunnen nog wel eens jaloers gaan kijken naar zo'n fraaie, grote smartphone. Jammer is de forse prijs: 699 euro voor het 16GB-model. Dat is wel hetzelfde als de adviesprijs van Sony's Xperia Z2 en Samsungs Galaxy S5. Hij is in Nederland te koop in zilver en donkergrijs vanaf 4 april. De gouden versie verschijnt in mei.