Eerste indruk: Netflix-serie Fargo start veelbelovend

Eerste indruk: Netflix-serie Fargo start veelbelovend

11 april 2014 om 10:50
Laatste update: 28 april 2018 om 06:18

Haalt 'Fargo de serie' het niveau van de filmklassieker? We keken naar aflevering 1. Vanaf woensdag op Netflix.

De gebroeders Joel en Ethan Coen regisseerden de in 1996 uitgebrachte film Fargo, die zwarte humor met keiharde actie en drama op ongekende wijze combineerde. De film was goed voor zeven Oscarnominaties, waarvan er twee werden verzilverd (beste actrice en beste script).

De film

In de film volgen we een man die zijn vrouw laat ontvoeren door twee criminelen, zodat hij losgeld kan vragen bij zijn rijke schoonvader. Al snel wordt er bloed vergoten en gaat het helemaal mis, zeker wanneer een zwangere agente zich met de zaak bemoeit. Heb je Fargo nog niet gezien, is dat alsnog een zware aanrader, want het is nog steeds één van de allerbeste Coen-films.

De serie

Achttien jaar later is Fargo terug, nu als serie op Netflix. Deze versie maakt geen gebruik van het verhaal uit de film, blijkt uit de eerste aflevering die we vast hebben mogen zien. Sceptici waren bang dat een serie gebaseerd op de film niets zou worden en hoewel ook ik mijn bedenkingen had, stelde de eerste episode me gerust.

Hetzelfde als de film, maar dan anders

De serie speelt eveneens in het besneeuwde, koude stadje Fargo. Hoewel de personages een beetje op die uit de film lijken (slimme agente, zenuwachtige verzekeringadviseur), zijn ze het niet. Hoofdpersoon Lester Nygaard (Martin Freeman) ontvoert zijn vrouw niet, maar komt in de problemen nadat hij een crimineel (Lorne Malvo, gespeeld door Billy Bob Thornton) per ongeluk opdracht geeft een pestkop te vermoorden.

De juiste toon

Vanaf dat moment wordt de populatie van Fargo, net als in de film, met rasse streden teruggedrongen. Alleen al in de eerste aflevering wordt veel bloed vergoten. Het belangrijkste is echter dat de makers de juiste toon raken. De mix van knetterharde actie en zwarte humor zit in de serie, evenals de lullige stopwoordjes, accenten en de smalltalk tussendoor.

Bekende koppen

Joel en Ethan Coens zijn bij de serie betrokken als producers. De regie is in handen van verschillende regisseurs, het script is grotendeels geschreven door Noah Hawley, die als scriptschrijver nog weinig op zijn resumé heeft staan behalve de serie Bones en de film Lies and Alibis. De cast telt een hoop bekende koppen. Naast Martin Freeman en Billy Bob Thornton komen onder meer Bob Odenkirk en Colin Hanks voorbij.

Elke week 1 aflevering

Fargo is een tiendelige serie die vanaf aanstaande woensdag te zien is op Netflix. Binge-watching is er niet bij, een nieuwe aflevering verschijnt wekelijks.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/6jFU0r0xG_c" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/6jFU0r0xG_c"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/6jFU0r0xG_c"></object>

bekijk op YouTube

Lees meer over:

Deel via