Autodeelsite SnappCar gaat Europa in na crowdfundsucces

Autodeelsite SnappCar gaat Europa in na crowdfundsucces
11 april om 15:17
Laatste update: 28 april om 06:18

Via crowdfunding kreeg de Nederlandse 'Airbnb voor auto's' 559.000 euro binnen. Daarmee wil het Europa veroveren.

Op dit moment maken 35.000 mensen gebruik van de Nederlandse autodeelsite SnappCar. De autobezitter bepaalt zelf aan wie, hoe lang en voor welke prijs hij zijn vierwieler verhuurt.

Europa
Nu in Nederland de voet aan de grond is, willen de oprichters het concept gaan uitrollen in de rest van Europa. Het doel voor 2017 is 250.000 auto's op het platform, dat volgens hen neerkomt op 2.500.000 minder auto's op de weg. Want voor elke auto in SnappCat hoeven tien anderen geen auto te hebben, is de beredening.

Record?
Via crowdfundsite oneplanetcrowd.nl is er de afgelopen maand meer dan een half miljoen opgehaald. Dat is vijf keer meer dan het doel en volgens SnappCar het hoogste bedrag dat ooit opgehaald is op een Nederlands crowdfundplatform. Een echt crowdfundrecord voor de lage landen is het niet: de Windcentrale kreeg 3,5 miljoen euro binnen en DeCorrespondent haalde 900.000 euro op.

Lening
Maar het hoge bedrag laat zien wel dat veel mensen vertrouwen hebben in het delen van auto's. En dat de campagne goede beloningen had, zoals waardebonnen en zelfs mede-eigenaarschap. Bij beloningen vanaf 250 euro is de donatie een lening en kunnen de investeerders rente terugverwachten. Met het opgehaalde geld wordt onder andere een iPhone-app ontwikkeld (Android is al onderweg) en worden een communitymanager, productdesigner en online marketeer aangenomen.

Lees meer over:

Deel via