Airbnb gaat je berichten lezen (en weigeren kan niet)

Airbnb gaat je berichten lezen (en weigeren kan niet)

11-04-2014 12:41 Laatste update: 28-04-2018 06:18

Airbnb scherpt de voorwaarden aan: het gaat de communicatie tussen jou en de (ver)huurder 'scannen'.

Als een blogpost begint met "Om u beter van dienst te kunnen zijn" weet je dat je goed moet opletten. Airbnb heeft de gebruiksvoorwaarden, verhuurders garantievoorwaarden en privacybeleid aangepast.

Communicatie 'scannen'
Meest opvallende verandering is dat Airbnb zichzelf toe-eigent om de communicatie tussen jou en de (ver)huurder te 'scannen'. "Het bijgewerkte privacybeleid draagt bij aan de verbetering van onze producten en diensten door het analyseren, beoordelen of scannen van informatie over hoe u via platform communiceert (waaronder communicatie met andere Airbnb gebruikers)." Wel belooft Airbnb deze informatie niet aan derden te verkopen.

Belastingparadijs Dublin
Europese gebruikers moeten zich voortaan richten tot de nieuwe hub van Airbnb in Dublin, de plaats die zo in trek is bij alle grote bedrijven vanwege het belastingvoordeel. Of Airbnb net zoals Google de winst via Nederland weg gaat sluizen, moet nog blijken.

Open voor de NSA
In het nieuwe privacybeleid is een waarschuwing toegevoegd. "BELANGRIJK: wanneer je het platform gebruikt, kan je data verzonden worden naar de Verenigde Staten en mogelijk andere landen." Je kan dit lezen als een waarschuwing dat Airbnb zich niet verzet tegen de dataverzameldrift van landen.

Alles kan zo weer anders zijn
Opmerkelijk is dat Airbnb heeft opgenomen dat het vele voorwaarden om mag gooien als het daar zin in heeft. Er staat bijvoorbeeld: "We mogen de manier waarop we jouw persoonlijke informatie verzamelen en gebruiken wanneer dan ook veranderen, zonder dit van tevoren te melden, naar eigen discretie." Dus alles waar je nu voor tekent, kan zo weer anders zijn.

Conclusie
Het is allemaal niet zo heel gek wat er gebeurt. Tenminste, als je het vergelijkt met andere grote online spelers zoals Facebook. Toch blijft het bizar dat Airbnb met jouw gesprekken mee gaat lezen. Maar blijkbaar werpt de ongemakkelijke pionierstocht van Facebook tegen internetprivacy de vruchten af.

Op 30 april zal Airbnb aan alle gebruikers vragen om ermee akkoord te gaan. Weigeren kan niet, het is instemmen of afhaken.