Een statement maak je door 100 lagen behang af te krabben

Een statement maak je door 100 lagen behang af te krabben
11 april 2014 om 07:23
Laatste update: 28 april 2018 om 06:18
  • Jody van den Tillaart

Kunstenaarsduo krabt 100 lagen historisch behang af op de Milaanse meubelbeurs. Statement voor het behoud van archieven.

Je moet er maar zin in hebben: behang afkrabben is zo ongeveer het allervervelendste huis-tuin-en-keukenklusje. Maar als je er iets mee wil verkondigen, heiligt het doel de middelen. De kunstenaars Lernert en Sander werken zich tijdens de Milanese designbeurs Salone del Mobile door honderd lagen behang heen. Het origineel Rath & Doodeheefver behang loopt van de jaren '80 terug tot de jaren '20 en is in 100 lagen op een muur van 4 bij 2,4 meter geplakt.

Collectief geheugenverlies

Waarom zou je dit doen? Het kunstenaarsduo wil met de installatie/performance de aandacht richten op het verloren gaan van ontwerparchieven en het 'collectieve geheugenverlies' dat daarmee de sector zal treffen. Is het behoud van die archieven noodzakelijk, is het niet erg als deze bronnen van inspiratie, kennis en herinterpretatie voor hedendaagse ontwerpers verloren gaan?

Berlage

Het archief van de behangfabriek is nu in handen van AkzoNobel. De kunstenaars mochten er in grasduinen voor hun project. De dessins van Rath & Doodeheefver waren tot en met de jaren '80 in veel Nederlandse interieurs te vinden. Het bedrijf werkte samen met grote ontwerpers, zoals bijvoorbeeld de architect H.P. Berlage.

Lees meer over:

Deel via