Scharrelrobot: mensachtige Atlas loopt straks vrij rond

Scharrelrobot: mensachtige Atlas loopt straks vrij rond

9 april om 09:03
Laatste update: 28 april om 06:49

Over zes maanden kan Atlas 30 seconden zelfstandig bewegen.

We hebben al kennis gemaakt met Atlas, de robot van Boston Dynamics die beweegt als een mens. Tot nu toe zat hij altijd vast aan kabels, maar kleine robots worden groot en over zes maanden kunnen die hulpmiddelen voor korte poosjes af.

Nu worden de dikke kabels gebruikt om hem in de buurt van machines te houden die hem van stroom voorzien. Ontwikkelaars kunnen zo met Atlas communiceren en data verzamelen. Op het MIT wordt nu echter gewerkt aan de bevrijding van Atlas. De halsband mag af.

Zelfstandig bewegen en nadenken

Ontwikkelaars aan MIT's Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory werken aan de robot en hebben de software van Atlas verbeterd. Ze programmeren hem om sneller en meer autonoom te reageren. Hij zal dus niet alleen loskomen van de kabels, maar gaat ook beter zelfstandig nadenken.

De robot moet straks een halve minuut zonder hulp kunnen bewegen, waarna hij zichzelf uitschakelt. Een kleine maar belangrijke stap, gezien dit soort robots ingezet moeten worden in rampgebieden die voor mensen te gevaarlijk zijn.

In handen van Google

Atlas is na de overname van Boston Dynamics in handen van Google, maar wordt met steun van DARPA gemaakt. Google zou wel gezegd hebben geen geld van DARPA aan te nemen, omdat het project niet vergeleken moet worden met 'enge militaire robots'. In december doet Atlas nog wel mee aan de DARPA Robotics Challenge. De beste robot wint 2 miljoen dollar.

Lees meer over:

Deel via