Au! Triatleet getroffen door 'gehackte' drone

Au! Triatleet getroffen door 'gehackte' drone

7 april 2014 om 08:40
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

Tijdens een triatlon in Australië zou een atleet getroffen zijn door een filmende drone die mogelijk gehackt was.

Alles om ons heen wordt digitaal. Dat maakt het leven vaak makkelijker, maar het levert ook de nodige problemen op, zoals privé-gegevens die op straat komen te liggen na de zoveelste hack van een dienst. Maar het kan erger. Je kan door een hack ook in het ziekenhuis belanden.

Hoofdwonden

Dat overkwam een Australische triatleet die door een neerstortende drone in het hoofd zou zijn geraakt. Althans, dat is het vermoeden. Zeker is het echter niet dat de atleet hoofdwonden opliep door de vallende drone of door dat ze zelf viel.

De eigenaar van de drone die het evenement vanuit de lucht filmde, zegt namelijk dat camerabeelden overduidelijk laten zien dat de drone vlak achter de atleet op de grond kwam. Volgens hem zijn de hoofdwonden daarom niet het gevolg van een botsing met de vallende drone. De Australische luchtvaartautoriteiten onderzoeken het ongeluk.

Kanaal-hack

De eigenaar van de drone die commerciële opnames maakte was in elk geval niet volgens de regels bevoegd om drones te vliegen. Hij vermoedt dat de crash zich voordeed als gevolg van een zogeheten 'channel hop'-hack. Iemand zou dan mogelijk een smartphone hebben gebruikt om een 'kanaal' van de afstandsbediening over te nemen. Eerder die dag zou een soortgelijk probleem zich met dezelfde drone hebben voorgedaan.

Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de drone werkelijk de oorzaak van het ongeval was, maar één ding is duidelijk. Met de enorme toename in het gebruik van drones voor allerlei toepassingen - zelfs bezorgdiensten experimenteren met drones om pakketjes vliegend af te leveren - zullen we de komende tijd vaker dit soort nieuws lezen. Het is al eerder gebeurd. Vorig jaar crashte in Manhattan een drone op het trottoir vlak naast een zakenman.

Lange lijst van crashes

Op dronewar.net staat al een flinke lijst van drone-crashes en ongelukken, die sinds 2007 bijgehouden. Het betreft vooral militaire drones in oorlogsgebieden maar de Domestic Drone Accident lijst laat ook zien dat niet-militaire drones in de VS voor de nodige problemen kunnen zorgen. In de VS stortte een filmende drone tijdens een motorsport-evenement neer op het publiek op de tribune. Vijf mensen raakten licht gewond.

Tijdens de nucleaire top in Den Haag bleek de populariteit van drones maar eens te meer. De politie zou een tiental drones uit voorzorg hebben onderschept. De bestuurders zouden deels kinderen zijn die met hobby-drones speelden, maar ook mensen die luchtfoto’s wilden nemen.

Lees meer over:

Deel via