Microsoft showt 'Windows voor auto's'

Microsoft showt 'Windows voor auto's'

06-04-2014 07:13 Laatste update: 28-04-2018 06:49

tonie

Microsoft komt met een Windows-versie voor gebruik in auto's, die vergelijkbaar met Apple's CarPlay werkt.

Microsoft heeft een concept laten zien van Windows voor auto's. De demo van de speciale Windows-versie op een scherm in het dashboard komt voorbij in deze video over Windows en 'het internet der dingen', vanaf 25:33.

De Windows-versie voor auto's gebruikt een user-interface die lijkt op Windows Phone en Windows 8, met gekleurde tegeltjes. De werking is vergelijkbaar met Apple's Carplay: je mirrort het scherm van je telefoon op een touchscreen in je dashboard.

Mirrorlink

Het prototype gebruikt voor de verbinding tussen een Windows-telefoon of -tablet en het dashboard de standaard Mirrorlink. Die is ontworpen voor verbindingen tussen apparaten en autosystemen en wordt al gebruikt in sommige Nokia-toestellen en Sony's Xperia Z-smartphones. Volkswagen, Honda, Toyota en Citroen zouden werken aan auto's met ondersteuning voor Mirrorlink, net als audiofabrikanten Pioneer en Alpine.

Apps die niet afleiden

Ontwikkelaars kunnen speciale apps voor auto-gebruik maken en ze aanbieden via een aparte appstore. Belangrijk is volgens Microsoft dat de apps de automobilisten tijdens het rijden zo min mogelijk afleiden. De navigatiebalk bovenin toont knoppen voor het startscherm, navigatie, bellen, radio en auto-functies. Wanneer 'Windows voor auto's' beschikbaar komt, is nog niet bekend. Microsoft test het systeem momenteel op een racebaan in Seattle.

Apple en Google

Apple en Google hebben al hun eigen auto-systemen, dus kan Microsoft niet achterblijven. De eerste lichting auto's met Apple's CarPlay zijn binnenkort te koop. Eind dit jaar verschijnen de eerste wagens met Android aan boord.

Zo werkt CarPlay, Apple's nieuwe 'iOS in je auto'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s