Hoe realistisch is de toekomstvisie van de film Her?

Hoe realistisch is de toekomstvisie van de film Her?

25 februari 2014 om 21:00
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

Achter de film 'Her' zit een interessante toekomstvisie. Hoe realistisch is die? We geven vrijkaartjes + spraaksoftware weg!

Update: prijswinnaars bekend, zie onder.

Vanaf volgende week draait Her ook eindelijk in de Nederlandse bioscopen. In de VS is de film al langer uit en beklijft vooral de toekomstvisie. Het vorige decennium gaven films als Minority Report de richting aan, Her toont nu een wereld waarin technologie minder bombastisch maar misschien wel realistischer is.

Futurist Ray Kurzweil, ook een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie, bekeek Her, en liet zijn licht er over schijnen. Kurzweil stapt bijna over de vraag heen of mens en machine inderdaad een liefdesrelatie kunnen hebben; dat is volgens de futurist slechts een kwestie van tijd. Preciezer: in 2029 heeft kunstmatige intelligentie volgens Kurzweil het menselijk niveau bereikt. Daarna zou de capaciteit jaarlijks moeten verdubbelen.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/ne6p6MfLBxc" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/ne6p6MfLBxc"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/ne6p6MfLBxc"></object>

Het kan nog veel gekker

Niet alleen is de film dus realistisch, volgens Kurzweil is 'ie eigenlijk nog best conservatief ook. Kurzweil denkt groot en kan zich bijvoorbeeld niet voorstellen dat wij als mensheid zo stom zijn om enerzijds wel een geavanceerde kunstmatige intelligentie te maken, en anderzijds niet ook rommelen met nanobots. Rond grofweg dezelfde tijd dat AI het menselijk niveau bereikt hebben we namelijk ook nanobots die in onze hersenen op precies de juiste knoppen drukken om alle mogelijke emoties op te roepen en te sturen.

Die technologie kan ons zelfs dingen laten zien en voelen alsof ze compleet tastbaar recht voor ons staan, terwijl dat helemaal niet zo is. Wie de film al heeft gezien, zal snappen waarom voor die insteek niet is gekozen. Her toont dan ook een wereld die misschien wel net zo geavanceerd is als de toekomst van Kurzweil, maar wel eentje waarin mens en technologie nog vrij duidelijk twee verschillende dingen zijn.

Gedachtenbesturing?

Daar denkt Kurzweil anders over: het kan volgens de man niet anders dan dat we eerder vroeger dan later op grote schaal apparaten in ons hoofd gaan pluggen. Waarom hannesen via een telefoon of computer als de gedachte alleen al voldoende is. Maar Kurzweil is dan ook een apostel van de singularity: het moment waarop het voor mensen mogelijk wordt ons complete bewustzijn te digitaliseren. Vanaf dat punt wordt het onderscheid tussen een AI en een natuurlijk gevormde intelligentie totaal overbodig.

Prijsvraag!

Wat het ook wordt, zo ver zijn we nog niet. Een voorproefje kun je wel van ons krijgen: wij mogen namelijk 3x2 bioscoopkaartjes voor Her weggeven, plus drie keer Nuance's spraakbesturingspakket Dragon 12 Premium. Kan je gewoon in het Nederlands tegen je computer praten, alleen zegt hij/zij nog weinig terug. Mocht dat wel ooit gebeuren, zou je dan graag de verleidelijke stem van Scarlett Johansson horen, of toch een andere stem? Wiens stem zou jij als je slimme assistent willen hebben?

Laat je antwoord achter in de comments hieronder en maak kans op de bioscoopkaartjes en het softwarepakket. O ja, om te reageren moet je ingelogd zijn, dus als je nog niet zo'n gratis Bright Bunch-account hebt, maak er eentje aan.

Bekijk ook de tien films die we dit jaar echt niet willen missen

And the winners are...

Robert van den Broek
Maikel Frijters
Jan Willem van Egmond

Lees meer over:

Deel via