Maakt Tesla straks ook de accu's in je MacBook?

Maakt Tesla straks ook de accu's in je MacBook?

28-02-2014 16:47 Laatste update: 28-04-2018 07:20

Waarom Tesla's gigantische nieuwe accufabriek ook interessant is voor Apple.

Autofabrikant Tesla opent een 'giga-fabriek' voor productie van batterijen (check deze PDF). Doel is op een grotere schaal nieuwe accu's produceren en daarmee de prijs van elektrische auto's naar beneden te krijgen. De 'giga-factory' moet in 2020 evenveel lithium-ion accu's produceren als er in 2013 wereldwijd werden gemaakt. Na het eerste jaar van de massaproductie verwacht Tesla de 'kosten per kWh' met 30 procent te verlagen.

Maar daar blijft het niet bij. Wired schrijft dat ook Apple kan profiteren van Tesla's nieuwe accuproductie. De autofabrikant gebruikt immers dezelfde lithium-ion-techniek die ook in batterijen in veel andere apparaten zitten. Dus zou Tesla best leverancier van accu's voor MacBooks, iPads of iPhones kunnen worden, stelt Thilo Koslowski, analist van het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner.

1,6 miljard dollar

"Afhankelijk van de capaciteit en de andere investeerders zou Tesla ook accu's voor andere apparaten dan auto's kunnen produceren", aldus Koslowski. "Dit kan betekenen dat Tesla mogelijk ook batterijen voor Apple gaat maken." Tesla zou om de fabriek te kunnen bouwen nog 1,6 miljard dollar willen lenen. Dat is een bedrag dat Apple gemakkelijk zou kunnen leveren, gezien zijn enorme cashvoorraad. De schaalgrootte van Tesla zou volgens analisten uiteindelijk voordelig kunnen uitpakken voor Apple.

Accufabrieken zijn in tegenstelling tot die van onderdelen voor consumentenelektronica in hoge mate geautomatiseerd. Arbeidskosten zijn laag en beheersbaar. Apple heeft sowieso veel accu's nodig voor zijn apparaten en zou met een samenwerking met Tesla meer controle kunnen uitoefenen op het productieproces.

Tesla en Apple praten al

Bekend is dat Tesla en Apple onlangs gesprekken met elkaar hebben gevoerd. Tesla-baas Elon Musk ('de nieuwe Steve Jobs') heeft wel bevestigd dat er is gesproken met Apple. Maar een overname zou volgens hem 'op dit moment' niet aan de orde zijn. Mogelijk gingen de gesprekken over de accufabriek.

Tesla hakt binnenkort de knoop door over de locatie van de fabriek, die waarschijnlijk in een van de zuidelijke Amerikaanse staten komt te staan. Hij maakt gebruik van zonne- en windenergie.

In je Tesla van hier naar de Alpen

Historisch: helemaal gratis de VS door in een Tesla