Bizarre app laat mensen meeluisteren en tippen wat je moet zeggen

Bizarre app laat mensen meeluisteren en tippen wat je moet zeggen

14-02-2014 08:51 Laatste update: 28-04-2018 07:20

Tonie van Ringelestijn

Geen gespreksstof tijdens een date? Crowdpilot laat vrienden en vreemden meeluisteren en je tips geven. Werkt dat?

Dit is een van de merkwaardigste apps van de laatste tijd: Crowdpilot laat je gesprekken in het echte leven 'crowdsourcen'. Met de gratis iOS-app is het mogelijk om mensen 'live' mee te laten luisteren met een gesprek dat je voert, waarbij ze je advies kunnen geven. Probeer je een ruzie op te lossen? Zit je met je mond vol tanden tijdens een eerste date? Voel je je eenzaam? Crowdpilot zou daarbij kunnen helpen. In theorie.

Het is een beetje een triest idee natuurlijk, maar vooruit. En juridisch is het ook omstreden, want zonder toestemming iemand opnemen en uitzenden mag niet zomaar (de app geeft daar een melding over). Maar Crowdpilot lijkt dan ook vooral een concept dat tot nadenken moet aanzetten.

Uitzenden met de iOS-app

We hebben het gisteravond geprobeerd. In de iOS-app moet je pushberichten toestaan, anders kan je geen sessies starten. Vervolgens moet je kiezen of je gaat uitzenden naar alleen je Facebook-vrienden, naar iedereen of Engelstalige assistenten (dat kost 0,89 euro).

Daarna kan je het soort gesprek aangeven: date, ruzie, troost, familie, vergadering, toevallige ontmoeting of overig. Vervolgens start je met uitzenden en is het wachten op reacties van andere gebruikers. Je moet de app open houden, anders sluit de sessie.

Meeluisteren via de site

Via de site van Crowdpilot kan je ook meeluisteren met en reageren op openbare gesprekken. En zowaar waren er een paar mensen actief toen we checkten. Je hoort een audiostream en kan anoniem feedback sturen. De 'uitzender' kan stemmen op de suggesties. Je ziet als 'helper' niet wat de anderen schrijven. Ook is er voor de gebruiker niet te zien wie wat schrijft. Lekker onhandig allemaal. Maar het allergrootste nadeel was tijdens onze praktijktest toch wel dat de audio een vertraging van een paar minuten had. Tja, dat gaat zo niet werken. (Dit gaat je sollicitatiegesprek niet redden.)

Twee van de gesprekken waren mensen die in een groepje aan het kletsen waren, zonder een concrete hulpvraag. De derde was een journaliste uit New York die vooral met de mensen op Crowdpilot aan het kletsen was. Maar ze durfde de app uiteindelijk toch niet te gebruiken tijdens een date. Ging haar te ver.

Voorlopig is Crowdpilot nog niet echt serieus te nemen, omdat het technisch nog beter moet werken. Vooral die vertraging in de audio moet veel korter. En dan nog, het blijft gewoon een raar idee. De app is ontwikkeld door Lauren McCarthy in samenwerking met het Nederlandse Perceptor.nl.

In de gebruiksvoorwaarden staat dat Crowdpilot vooral 'ter vermaak' is bedoeld. Het bijbehorende demofilmpje is in elk geval vermakelijk, net de 'boze' tweets over de app.