Het nieuwe iPad-lezen volgens Niels 't Hooft

Het nieuwe iPad-lezen volgens Niels 't Hooft

21 december 2013 om 08:39
Laatste update: 28 april 2018 om 07:51

Na 10 jaar stelt Niels 't Hooft zijn debuutroman Toiletten gratis beschikbaar op iPads. Hij verzon ervoor een nieuwe manier van lezen op tablets.

Update 6 februari 2014: versie 1.1 van Toiletten staat nu in de App Store: de app onthoudt waar je bent gebleven met lezen

Voormalig Bright-blogger Niels 't Hooft schreef in 2003 zijn eerste roman: Toiletten. Over een jong stel dat gaat samenwonen in een klein appartement met twee wc's. Nu het jubileum van tien jaar is bereikt, brengt 't Hooft zijn boek opnieuw uit. Als gratis iPad-app.

"Het papieren boek verdwijnt", zegt 't Hooft in onderstaande uitlegvideo. "Het digitale boek is in opkomst." Maar lezen op de iPad werkte nooit precies zoals Niels 't Hooft het graag had. Je kunt door een enorme lap tekst scrollen, maar dan ben je continu aan met je vinger bezig en aan het zoeken bij welke regel je was gebleven. Een directe vertaling van boeken naar een scherm (zoals in iBooks) werkt volgens hem eveneens niet, dan worden zinnen halverwege afgebroken omdat de bladzijde omgeslagen moet worden; dezelfde beperking als een papieren boek.

Dus bedacht 't Hooft iets nieuws. Focusblokken. Hiermee moet lezen op de iPad dynamischer werken. Je krijgt steeds een tekstblok in beeld en als je het einde daarvan hebt bereikt, tik je onderin voor een nieuw blok, dat dan weer naar boven schuift. Zo ben je niet steeds aan het scrollen en aan het bladeren. Overigens kun je wel scrollen, als je dat per se wilt.

Voor de gelegenheid is Toiletten ook meteen van audio voorzien. Wil je helemaal niet lezen, dan kun je het verhaal laten voordragen door stemacteur Sjors Houkes. Hij begint te lezen bij het blok dat je aantikt en de tekstblokken lopen mee. Handsfree meelezen kan dus ook.

Download Toiletten gratis voor iPad (vanaf iOS 7).

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/0Xo4DkSMgos" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/0Xo4DkSMgos"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/0Xo4DkSMgos"></object>

Lees meer over:

Deel via