Trip gepland naar New York? Zet Find My iPhone aan!

Trip gepland naar New York? Zet Find My iPhone aan!

15-01-2014 12:48 Laatste update: 28-04-2018 07:51

De diefstal van Apple-producten in New York is in de afgelopen 12 jaar met 33.860 procent toegenomen.

Sinds 1990 is de criminaliteit in New York spectaculair gedaald. De theorieën over het waarom van deze daling zijn talrijk. Komt het doordat de economie in de jaren negentig aantrok en meer mensen aan het werk gingen? Is New York veiliger geworden door het 'zero tolerance'-beleid dat burgemeester Rudy Giuliani in die jaren introduceerde? Is de daling te danken aan de politie die steeds slimmer te werk gaat? Komt het door de introductie van loodvrije benzine? Of is de reden wellicht dat begin jaren zeventig abortus werd gelegaliseerd, waardoor allerlei potentiële criminelen helemaal niet werden geboren?

Hoe het ook zij, de criminaliteit blijft maar dalen. Ook onder Giuliani's opvolger, Michael Bloomberg. Nog nooit werd er zo weinig gemoord als nu. In de twaalf jaar dat Bloomberg de scepter zwaaide over New York daalde het aantal moorden met 43 procent, terwijl het aantal autodiefstallen met 72 procent afnam.

Er is slechts één uitzondering op al deze rooskleurige misdaadcijfers: er komt maar geen einde aan de diefstal van waardevolle spullen. Sinds 2002 nam deze vorm van criminaliteit slechts met 1 procent af, zo blijkt uit een inventarisatie van The Wall Street Journal.

Het boevengilde blijkt het bovendien steeds meer voorzien te hebben op iPods, iPhones en iPads. In 2002, toen burgemeester Bloomberg aantrad, werd er 25 keer melding gedaan van de diefstal van een Apple-product. Vorig jaar, in Bloombergs laatste jaar, waren er 8.465 diefstallen van Apple-producten. Daarmee was Apple goed voor ruim 18 procent van alle diefstal in New York.

De NYPD drukt bezitters van een iPhone om die reden op het hart om de Find My iPhone-optie in te schakelen. In september vorig jaar deelde de New Yorkse politie zelfs flyers uit om iPhone-bezitters aan te moedigen om snel te updaten naar iOS 7.