Koffie in je kleren

Koffie in je kleren

17-12-2013 15:33 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Wat ruik je lekker, nieuw wasmiddel? Met koffiedik wordt je kleding milieuvriendelijker. En het neemt ook geurtjes op.

Nike, The North face, Asics, Adidas, zo maar een paar merken die het textiel met koffiedik in hun kleding verwerken. S.Café heet het in Taiwan ontwikkelde materiaal, dat gemaakt is van afval van koffie.

Superslim van producent Singtex natuurlijk. Koffie is het op olie na meest verhandelde product ter wereld. Na gebruik voor een bakje koffie blijft er maar liefst 99,8 procent bruikbaar afval over, in de vorm van koffiedik en pulp van de vrucht en de schil, zegt The Optimist. Daaruit worden olieresten gedistilleerd waarmee S.Café gemaakt wordt. Nagenoeg gratis duurzame grondstof dus, maar er is meer.

Koffiekleding houdt je droger, en dus warmer. Het natuurlijke materiaal kan veel meer vocht opnemen dan synthetische vezels zoals fleece, imitatiedons en polyester. Ook heeft koffie geurneutraliserende werking (denk aan de bakjes bonen in de betere parfumerie) wat juist bij sportkleding een groot voordeel is.

Directeur Jason Chen kijkt naar de natuur hoe kleding duurzamer en beter kan worden: “Ik wil met technologie uit de natuur een hightechbedrijf opbouwen.” Hij is voorstander van een afvalloze economie genaamd Blauwe economie, die veel weg heeft van Cradle2Cradle. Mooi voor het milieu en als het ook nog een beter product dan het reguliere sportjasje oplevert zeker kansrijk. Bovendien ruikt het ook nog eens lekker op de skipiste of op de schaatsbaan.