Politie spoort kopers zwaar vuurwerk op met nep-webshops

Politie spoort kopers zwaar vuurwerk op met nep-webshops

16-12-2013 10:02 Laatste update: 28-04-2018 08:22

De politie heeft nep-webwinkels ingezet om kopers van zwaar vuurwerk op te sporen verstuurt waarschuwingen via YouTube.

Dat heeft de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers tegenover de NOS bevestigd. Eerder gingen al berichten dat de politie nep-webwinkels ging inzetten om kopers van verboden vuurwerk op te sporen. Degenen die iets in de webshop kochten, kregen per YouTube-video en brief een persoonlijke waarschuwing. Het vuurwerk is logischerwijs nooit gearriveerd.

De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers werkte samen met VeiligheidNL, een organisatie die zich inzet voor veilig gedrag en letsel wil voorkomen. De twee partijen zijn enkele maanden geleden de Poolse nep-vuurwerkwebwinkel Xplosive.pl gestart. Als iemand een artikel bestelde, werd zijn informatie door VeiligheidNL naar de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers gestuurd.

Volgens Cees Meijer, woordvoerder van VeiligheidNL, zijn de persoongegevens niet naar de politie verstuurd. "De politie heeft geen inzicht gekregen in de persoonlijke gegevens van de bestellers", aldus Meijer. "De politiewoordvoerster die de video's insprak, kende alleen de initialen van de bestellers."

Eén van die video's is hieronder te bekijken. Daarin wordt een koper van illegaal vuurwerk toegesproken. De politie noemt echter alleen zijn initialen en legt verder in de video uit dat het strafbaar is om dergelijk zwaar vuurwerk te importeren of in bezit te hebben. Ook meldt de politie dat kopers van illegaal vuurwerk een strafblad kunnen krijgen en door het opslaan van de illegale producten door de hypotheekverstrekker uit hun huis kunnen worden gezet.

Volgens Meijer is er geen sprake van uitlokking: "De methode vooraf getoetst door het Openbaar Ministerie en die is toegestaan." De actie wordt door VeiligheidNL als een "groot succes" bestempeld." We hebben ervoor gezorgd dat online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden", aldus Meijer.