Bril kijkt door de huid naar aders

Bril kijkt door de huid naar aders

12-12-2013 08:32 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Dewi Pinatih

Deze bril geeft verpleegkundigen laserogen waarmee ze door de huid heen kijken om aders te zien.

Chirurgen experimenteren al met de Google Glass. Operaties worden voorzien van een informatieve laag of werden met de bril opgenomen voor analyse of training. Nu is er ook een bril waarmee artsen en verpleegkundigen door huid heen kunnen kijken zonder röntgenfoto of snijden, in real time.

De Evena Eyes-On-bril is uitgerust met twee camera’s en multi-spectral 3D imaging, een technologie die de precieze locatie van de aders in een transparante laag 'live' over het zicht heen legt. Dat betekent niet meer verkeerd prikken voor bloed of een infuus.

De Eyes-On bril ziet er een stuk minder gelikt uit dan de Glass. Het montuur, dat over een normale bril heen past, doet eerder denken aan een lompe veiligheidsbril dan een ergonomische headset. In de bril zitten naast de camera’s ook de multi-spectrale lichten, geheugen, audio en microfoon verwerkt. De processor en energievoorziening zit verwerkt in een bijbehorende riem, zodat het ding niet nog zwaarder werd.

Er kan dus nog wat aan door ontworpen worden, maar groot verschil met Glass is dat de bril nu al beschikbaar is. En iedere nare ziekenhuiservaring die daardoor bespaard blijft, lijkt me mooi meegenomen.