Oogscanner EyeVerify vervangt wachtwoord voor je smartphone

Oogscanner EyeVerify vervangt wachtwoord voor je smartphone

20-11-2013 11:02 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Startup EyeVerify scant je oog met je smartphonecamera's. Samsung heeft ondertussen patent aangevraagd op irisscanners in haar apparatuur.

Door de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S voelt een code invoeren of een vormpje tekenen om je smartphone te unlocken ineens prehistorisch. Bedrijven zijn op zoek naar manieren om apparaten van nieuwe soorten beveiliging te voorzien. Startup EyeVerify werkt aan een scanner die je identiteit herkent aan de hand van je ogen.

De technologie werkt met een smartphonecamera die foto's maakt van je oog. Ieder oog is anders, zoals ook een vingerafdruk dat is. EyeVerify heeft een software development kit ontwikkeld die makers kunnen gebruiken in hun apps. In plaats van een wachtwoord in te voeren, hoef je alleen de camera voor je gezicht te houden en wat met je ogen te bewegen tot je wordt herkend. In je oog zit informatie over je lichaam verstopt. Je oogwit bevat unieke bloedvaten aan iedere kant van de iris. Standaard smartphonecamera's kunnen deze herkennen en zijn volgens research zeer nauwkeurig. Wellicht kan zo'n scanner je ook informatie gaan geven over je gezondheid.

Samsung heeft overigens net een patent aangevraagd voor een irisscanner. Op Patentbolt staat de patentaanvraag beschreven. Samsung wil de scanners in dunne en lichte apparaten verwerken. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil een scanner zonder infrarood gebruiken, wat volgens Patentbolt wel nodig is om ook irissen zonder veel pigment te kunnen meten. Hoe Samsung dat gaat oplossen is niet bekend. Waarschijnlijk wordt het oog extra verlicht met een lampje.

Deze scanners maken dat je je smartphone straks helemaal niet meer hoeft aan te raken om te unlocken. Omdat een oog meer informatie over je vertelt dan een vingerafdruk, wordt zo'n scanner als nog veiliger gezien. EyeVerify beweert zelf veiliger en goedkoper te zijn dan een irisscanner. Mensen met een Android-toestel kunnen met een app alvast testen of dat zo is.