Tetris om in te wonen

Tetris om in te wonen

14-11-2013 11:34 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Janjaap Ruijsennaars ontwerpt rijtjeshuizen met uitzicht in alle richtingen.

Nieuws uit de koker van architect Janjaap Ruijsennaars, die ons eerder het 3D-geprinte huis en een zwevend bed bracht. Deze keer brengt hij ons een rijtjeshuis waarvanuit je 360 graden rondom naar buiten kunt kijken.

Kan niet, zou je zeggen. Maar daar komt het vernuft van de architect uit de mouw. Door woningen als smalle lades in, op en door elkaar te schuiven ontstaat een soort Tetris in 3D. Zo heeft iedere woning een uiteinde in alle vier de windrichtingen.

Het idee heet 3 Houses. Het is een bouwblok waarin de afmetingen van de hele 'rij' 15 bij 15 meter bedragen. Elk van de drie rijtjeshuizen heeft 120 m2 oppervlak en een daktuin van 50 m2. Ieder huis gebruikt de volledige hoogte, de volledige lengte en de volledige breedte.

De truc zit in het in elkaar schuiven, in feite het delen van muren en plafonds. Op die manier bereik je een hoge dichtheid, hoewel die in het Nederlandse stratenpatroon niet direct winst oplevert. Je hebt rondom vier straten nodig en kunt de buren niet tegen het blok aan bouwen, zodat een rijtje van bijvoorbeeld twaalf huizen met een tuin erachter minder ruimte kost dan vier van deze blokken. Ruijssenaars bedacht 3 Houses voor een prijsvraag in Peru waar de opdrachtgever een specifiek kavel in gedachten had. Ruijsennaars noemt naast het zoeken naar verdichting ook het stijgen van de zeespiegel als uitgangspunt.

Een mooi gerealiseerd voorbeeld van Tetriswonen met uitzicht rondom is de vijf-in-een-villa van Next architects in Almere. Adriaan Geuze bouwde op Borneo-Sporenburg in Amsterdam een dichtheid die bij een flat hoort in laagbouw, waarbij iedereen een eigen deur aan de straat en een buitenruimte heeft. Woningen zijn met de ruggen tegen elkaar gebouwd in een 24 meter diep blok, zodat waar je de tuin verwacht nu bebouwing is. Ook daar liggen woningen op, onder en in elkaar.