Eerste indruk: Sonos Play:1

Eerste indruk: Sonos Play:1

21-10-2013 09:51 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Sonos brengt zijn goedkoopste en compactste speaker tot nu toe uit, die je uiteraard draadloos muziek laat streamen.

Sonos heeft een nieuw model aan de Play-speakerlijn toegevoegd. De Play:1 is de kleinste van het stel en gaat vanaf 29 oktober voor 199 euro over de toonbank. Sonos merkt dat de drempel om hifi in huis te halen voor veel mensen nog te hoog is, omdat speakers duur zijn. De Play:1 is een instap budgetmodel. Je haalt hoogwaardige audioapparatuur in huis en dankzij de toegankelijke connectiviteit kun je later altijd nog uitbreiden met andere speakers.

De Play:1 is een lekker compacte speaker. Hij is 12 bij 12 centimeter en 16 centimeter hoog. Zoals bij de andere boxen van Sonos zit het ook met de Play:1 wel goed qua design. Hij komt in het zwart en wit. De boven- en onderkant zijn van hard plastic, de grille loopt helemaal rondom en is vervaardigd uit metaal. De speaker is een blok met afgeronde hoeken en weegt 1,85 kilogram, net wat zwaarder dan je zou vermoeden. De speaker is daardoor prettig robuust.

Voor de audiofielen: Sonos benadrukt graag dat de speaker van de grond af is opgebouwd en ontworpen om kraakhelder geluid te kunnen garanderen. Vanbinnen is de Play:1 voorzien van twee klasse D-versterkers, een tweeter en een mid-range woofer. Interessant aan de woofer is dat deze optimaal zijn gang kan gaan in de behuizing; hij krijgt 14 millimeter bewegingsruimte om geluid naar buiten te pompen.

Apparatuur van Sonos staat bekend om het gemakkelijk draadloos streamen van muziek. De Play:1 is hierop geen uitzondering. Je sluit hem in een handomdraai aan op je netwerk (of via de draadloze bridge) waarna je via de app van Sonos gemakkelijk muziek streamt vanaf je smartphone of desktop. De speakers zijn te koppelen aan ongeveer alle streamingsservices, zoals Spotify en Last.fm. Natuurlijk kun je ook radio via internet afspelen of putten uit je eigen muziekbibliotheek.

Met één Play:1 haal je heel aardig geluid in huis, voor als je gewoon lekker een muziekje wil luisteren. Maar hoor je eenmaal twee van deze speakers in stereo, dan wil je niet terug naar één. Het geluid heeft meteen meer impact en klinkt een stuk voller. Natuurlijk ben je dan alsnog vierhonderd euro kwijt.

Als je al andere modellen uit de Play-serie bezit, is de Play:1 eveneens daaraan te koppelen. Wanneer je bijvoorbeeld al een Playbar en Sub hebt staan, kun je twee Play:1-speakers aansluiten om er een complete home theaterset van te maken.Of je zet grotere speakers in je woonkamer, en een kleinere Play:1 in de keuken, of zelfs in de badkamer, want de Play:1 werkt ook in vochtige ruimtes.

De Play:1 kost 199 euro. Met de feestdagen krijg je er gratis een Sonos Bridge bij om je netwerk op te zetten.