Een bad van kaarsvet maakt jurken op maat

Een bad van kaarsvet maakt jurken op maat

17-09-2013 13:58 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Dewi Pinatih

Ontwerper Bart Hess dompelt zijn modellen onder in badkuipen gevuld met water en kaarsvet. Als een fysieke glitch vormen jurken zich op het lichaam.

Bart Hess loopt lichtjaren vooruit als het op mode aankomt. Dat weet je als reguliere Bright-lezer en Lady Gaga weet 't ook. Van de gekste materialen weet Hess, de Londenaar die afstudeerde aan de Design Academy, textiel en kledingstukken te maken. Zoals hij vorig jaar toonde op de Dutch Design Week met spelden en vloeibare latex. En Lady Gaga droeg zijn jurk van slijm in haar Born This Way-videoclip.

Nu onderzoekt Hess voor de architectuurtriënnale in Lissabon de mogelijkheden van kaarsvet. De organisatie nodigde hem uit voor het onderdeel 'The Garment District', waarin door jonge ontwerpers wordt geëxperimenteerd met de aanpassingen die we maken op ons lichaam. Binnen het centrale thema 'Future Perfect' worden talloze experimenten gedaan, over hoe technologie de stad van de toekomst zal vormen.

In grote, ronde badkuipen is warm kaarsvet vermengd met water. Modellen worden aan een robotharnas letterlijk in het kaarsvet gedoopt. In het water bindt het kaarsvet zich aan het lichaam en vormt een wassen cocon aan het lijf wanneer deze weer opgetakeld wordt.

Aan Dezeen vertelt Hess dat "complexere vormen een hogere temperatuur vereisen". Maar zoals wanneer je een vinger in warm kaarsvet steekt, doet dat maar even pijn. Daarna bouw je snel een tolerantie voor de hitte op. Dat zijn dus geen watjes, die modellen.

Hoe futuristisch het ook klinkt, dit is een low-fi manier om te interpreteren waar het volgens curator Liam Young in de expo om draait. In een tijd van bodyscans en lichaamsmonitoring, en binnen een context van gezichtsherkenning, surveillance en avatars worden glitches en afwijkingen een vorm van ornamentatie. Ingewikkeld? Welnee. Zie het wassen bad als een primitieve 3d-printer; heel herkenbaar voor iedereen die ooit met zacht warm kaarsvet speelde. De resulterende sculpturen zijn als protheses of bevroren lichaamsafdrukken die heel architectonisch aandoen.