Nooit meer fietsen zonder licht

Nooit meer fietsen zonder licht

08-08-2013 09:31 Laatste update: 28-04-2018 10:57

Als je je Pixio fietslampjes in de zomer in de zon oplaadt, geven ze de hele winter genoeg licht.

Pure frustratie. De oldskool koplamp werkt allang niet meer. Die elastieken lampjes zitten net in je andere jas en zijn altijd leeg als je ze nodig hebt. Pixio laat je zorgeloos en zichtbaar fietsen.

'Always charged' kopt maker Rydon over de Pixio. Daarmee doelt men op het ingebouwde zonnepaneeltje met accu. Waar je met een zonnepaneeltje voor je smartphone ternauwernood voor een uur stroom genereert, zijn de behoeftes bij een fietslampje anders. De meeste fietsers gebruiken het lampje maar een uur per dag waarna je hem weer lange tijd niet nodig hebt. Als je fiets overdag buiten staat, laadt het lampje vanzelf op. In vijf dagen heb je genoeg stroom voor twee jaar fietsen met licht. Als je hem aanschaft zit er al voor twee jaar licht in.

De Pixio is voorzien van een diefstalbestendig-vergrendelingsmechanisme gebaseerd op een kapje dat je over het ding heen schuift zodat je 'm gewoon op de fiets kunt laten zitten. Met een druk op de knop gaat ie aan. Pixio is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is er als achterlamp en als voorlamp. De prijs bedraagt 55 euro voor een setje. Niet goedkoop, maar dat is een boete van fietsen zonder licht ook niet.

Hugo van de Watering is met de Pixio afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft. Hij was al vijf jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de Rydon Pixio, puur uit eigen frustratie. Dat deed hij samen met twee vrienden.

Onlangs probeerde Pixio via crowdfunding aan investeerders te komen, helaas is het doel niet gehaald. "Erg jammer", zegt Van de Watering, "we zijn blijven hangen op 75 procent. Aan de andere kant zijn we niet geheel ontevreden over het resultaat. De reden dat we voor crowdfunden hebben gekozen was tweeledig, geld ophalen voor de eerste productieorder en de Rydon Pixio internationaal introduceren. Het laatste is goed gelukt, we krijgen dagelijks aanvragen vanuit de hele wereld waar het product te koop is. We zijn nu in overleg met een aantal fietsdistributeurs en designwinkels die het product willen distribueren. Dus Pixio gaat er wel komen."

Wie geen geduld heeft kan terecht bij Reelights. Die hoef je ook niet op te laden maar behoeven wel af en toe wat aandraaien en uitbuigen.