Eerste hamburger van kweekvlees wordt vanmiddag opgegeten

Eerste hamburger van kweekvlees wordt vanmiddag opgegeten

05-08-2013 10:17 Laatste update: 28-04-2018 10:57

De eerste kweekvleesburger wordt straks in Londen bereid en opgegeten. Kijk live mee via internet.

Het was hoogleraar Mark Post van de Universiteit Maastricht enkele jaren geleden al gelukt om als eerste varkensvlees in een lab te kweken. Het was echter nog niet eetbaar en zag er uit als ‘uitgeput spierweefsel’. Ook had niemand het destijds nog geproefd. Vanmiddag om 13.00 zal Post in Londen een hamburger laten bereiden die in het lab geweekt is van stamcellen uit het spierweefsel van een koe. Twee vrijwilligers zullen de hamburgers opeten.

De cellen groeien op een voedingsbodem in drie weken uit tot stripjes spier van een centimeter lang en een paar millimeter dik. De stripjes worden verzameld en ingevroren tot balletjes die vlak voor de bereiding ontdooid worden en tot een hamburger worden geplet. Omdat het oorspronkelijke labvlees wit van kleur is, wordt de hamburger die vanmiddag gepresenteerd wordt rood gekleurd met bietensap. Voor de smaak en consistentie worden bovendien caramel, saffraan en broodkruimels toegevoegd. De hoogleraar, die al wat geproefd heeft, zegt dat de burger op dit moment niet geweldig smaakt maar goed genoeg is. De hamburger die Post serveert kost zo’n 290.000 euro

Volgens Post is de labburger 'echt vlees, het zelfde als wat in de supermarkt ligt." Post ontwikkelt onder andere gekweekt vlees omdat veeteelt niet goed is voor het milieu en niet diervriendelijk is. Volgens een onafhankelijke studie zou labvlees 45% minder energie kosten dan de huidige veeteelt, 96% minder broeikasgassen veroorzaken en 99% minder land in beslag nemen.

Vanaf 14.00 is de presentatie live te volgen.