Most wanted: van Lego-terrorist tot bomvest

Most wanted: van Lego-terrorist tot bomvest

2 augustus 2013 om 14:25
Laatste update: 28 april 2018 om 10:57
  • Dewi Pinatih

De website Most Wanted zet de ontelbare online beelden van terrorisme tegenover elkaar. Van Hollywood-films tot kinderen met machinegeweren. 

Hoor je de term terrorisme, dan schieten er direct een aantal beelden door je hoofd. Dingen die je misschien ooit zag op het nieuws of in een Hollywood blockbuster. Beelden van mannen in een woestijn met baarden en een automatisch geweer om de nek. Woon je in een ander deel van de wereld dan is dat beeld misschien anders. Rebekka Fries (25), die net afstudeerde in de richting Grafisch Ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, richtte zich vooral op het beeld dat in de media van terrorisme wordt geschept.

Stereotypen zijn niet van de lucht: "Op websites voor stockfotografie zijn blanke mannen verkleed als ‘terrorist’ door ze een tulband om te slaan. Bedrijven verkopen die foto’s voor duizenden euro's. Ik vond zelfs Lego-poppetjes van terroristen die in het Westen gemaakt worden." Het aanbod varieert van Suicide Bomber tot Modern Terrorist en een Taliban-pop op een motor. "Gek dat volwassen mannen daar dan mee zitten te spelen. Eigenlijk te maf voor woorden." Op het net zijn ook realistische, schokkende beelden van terrorisme te vinden. Van kinderen met machinegeweren en bomvesten aan.

Fries plaatste de schrikbeelden en verheerlijkingen van terrorisme tegenover elkaar op de website Most Wanted. Er is een serie foto's van de meest gezochte terroristen door de FBI – met de waarschuwing dat ze wellicht nu een baard dragen – en een lijst van mensen die niet mogen vliegen: 2963 in totaal. Ook maakte ze zelf series van dingen die haar opvielen, zoals screenshots van leiders van terroristische organisaties die tijdens een monoloog allemaal vervaarlijk naar de camera wijzen. Maar ook is er een lijst van alle films die Hollywood ooit maakte over terrorisme. De site werkt als ‘rabbit hole’ waarmee je van het ene uiterste naar het andere klikt. Je kunt doorklikken om dieper in te gaan op haar observaties of op shuffle klikken voor een nieuwe selectie.

Zo schetst Fries een oneindig verhaal over moderne beeldvorming. Ze vertelt: “Most Wanted geeft een blik op verschillende uitingen van een beeldvorming. Het project is bedoeld voor mensen die zich interesseren in online beelden en de soms scheve ontwikkelingen die zich daarin kunnen voordoen. Het project moet mensen een blik geven op terrorisme, welke ze nog niet eerder hebben gezien. Daarnaast moeten de contradicties die ontstaan en als observaties tegenover elkaar worden geplaatst, de kijker tot nadenken aanzetten."

Ze vertelt dat er binnenkort nog geen einde in zicht is voor haar onderzoek. "Ik kom de term nog elke dag tegen in het nieuws. De media scharen iets al snel onder terrorisme, omdat we dingen daarmee snel een naam kunnen geven en in een hokje kunnen plaatsen. Maar de begrenzingen van dat hokje worden alsmaar opgerekt." Wanneer haar observaties de grens van 150 bereiken, wil ze de beelden publiceren in een boekje.

Lees meer over:

Deel via