Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld

Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld

09-07-2013 05:36 Laatste update: 28-04-2018 11:28

De stalling heeft drie verdiepingen en een fietspad onder het station door.

Het ziet er spannend uit. Om uit 's werelds grootste fietstenstalling te komen moet je twee colletjes van de eerste categorie nemen. Vanaf de drie verdiepingen diepe stalling neem je de eerste heuvel omhoog naar het doorgaande fietspad onder het station door. Nog een bergje op en je staat weer in de buitenlucht. En fijn dat je gewoon mag fietsen in de stalling.

Er wordt hard gewerkt aan Hoog Catharijne. Ooit was het een vooruitstrevend voorbeeld van mens en vervoer bij elkaar brengen. Hoe openbare ruimte overgaat in winkelcentrum dat weer naadloos overloopt in het station blijkt nu verleden tijd. De huidige stationstraverse wordt afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een groot verhoogd plein waarvandaan twee bruggen naar het station leiden.

Om het plein aan de Noordkant van het station vorm te geven wordt het overdekt door witte cirkels op stokjes, wat mij doet denken aan een bosje bloemen uit de Legodoos. Onder het plein ligt de fietstenstalling die plaats heeft voor 12.500 fietsen. De grootste ter wereld.

Het ontwerp van het plein is in handen van Ector Hoogstad architecten, de stalling wordt gemaakt door de gemeente Utrecht zelf. Het eerste deel opent in 2016, de hele stalling is klaar in 2018.

In Japan weten ze ook raadt met een surplus aan fietsen. Zij lossen het ook ondergronds maar geautomatiseerd op. Dat filmpje wordt spannend vanaf twee minuten.