Varkensinnovatie: van toilet tot McDrive

Varkensinnovatie: van toilet tot McDrive

14 juni om 09:45
Laatste update: 28 april om 11:28
  • Jody van den Tillaart

Varkens voeren kun je doen met een soort 'McDrive' voor biggen, waar de dieren voeding op maat krijgen. Uit de stal van het Varkens Innovatie Centrum.

In het kleine Brabantse dorpje Sterksel zit een centrum dat geheel gewijd is aan technologische ontwikkelingen om het welzijn van het varken en zijn omgeving te verbeteren. Het VIC is een onderdeel van de Wageningen Universiteit en doet onder andere onderzoek naar hoe je varkens optimaal kunt verzorgen en vermaken. Vrijdag en zaterdag kun je er met eigen ogen een kijkje gaan nemen tijdens de open dagen.

De 'Varkens-McDrive' is er bijvoorbeeld uitgevonden. Dat is een voersysteem op maat dat bestaat uit een voerbak, voorzien van punten die het voer doseren. Het systeem is gekoppeld aan een softwareprogramma dat de beestjes aan hun oormerk herkent. Als een zeug of beer bij het uitgiftepunt komt kijken, weet het systeem of hij nog 'voertegoed' heeft. Als dat het geval is, krijgt hij nog een portie. Het systeem is zo ontworpen dat ieder varken krijgt wat hij nodig heeft, zonder dat ze elkaar aan de voederbak verdringen en eten bij elkaar gappen.

En dan is er ook nog het varkenstoilet. Varkens kun je uitstekend trainen om op een specifieke plek te mesten. Dat doen ze zelf het liefste in het minst aantrekkelijke hoekje van de stal, liefst beschut (bijvoorbeeld bij een muur in de buurt). Ze bepalen zelf op welke plekken ze graag liggen en eten en waar ze mesten. En dat biedt mogelijkheden om de uitwerpselen zo efficiënt mogelijk te verwerken en de dieren een prettigere leefomgeving te bieden. Zo kun je de stank verminderen, en de emissie van schadelijke ammoniak beperken.

Andere innovaties van het VIC zijn bijvoorbeeld de Starplus varkensstal, Good Farming Star Varkensvlees en het PIMCO kraambed voor de zeug en haar biggetjes.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/4UsC8jwjm_U" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/4UsC8jwjm_U"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/4UsC8jwjm_U"></object>

Lees meer over:

Deel via