Mobiel stadion voor 50.000 mensen

Mobiel stadion voor 50.000 mensen

23-05-2013 13:08 Laatste update: 28-04-2018 11:59

IMd ontwerpt een demontabel en transporteerbaar stadion als oplossing voor de verlieslijdende sporttempels.

Het kan met een circustent, dus waarom niet met een voetbalstadion? Het mobiele stadion zet je voor de duur van een evenement neer, daarna gaat het in gedemonteerde vorm terug naar de verhuurder. Een dergelijke demontabele megaconstructie stelt randvoorwaarden aan het dak, de tribunes en de fundering, maar is technisch mogelijk.

Ook de zakelijke kant is onderzocht. Nu is het zo dat stadions die zijn gebouwd voor grote sportevenementen voor het overgrote deel niet hun capaciteit benutten. Het grootste te huisvesten evenement is maatgevend. Zo'n stadion lijdt bijna altijd zwaar verlies. Een enkel gebouw dat op meerdere plaatsen wordt gebruikt, zit vaker vol. Dat weegt op tegen de hogere kosten van een demontabel stadion die vooral in de transport- en de op- en afbouwkosten zitten.

"Als het demontabele stadion tijdens zijn levensduur van dertig jaar acht keer wordt ingezet, zijn de kosten voor de huurder slechts 22 procent van die van een eigen, permanent stadion", aldus Marcel Klomp van IMd RaadgevendeIngenieurs. Op vrijdag 24 mei studeert hij met het mobiele stadion af aan de TU in Delft.

Uit de hele discussie rond het sluiten van Thialf en het oprichten van een ijsstadion in Almere blijkt dat de locatie allesbepalend is. Met een mobiel stadion was dat slechte verhaal van de baan geweest.