Persoonlijke 'Tricorder' Scanadu nu te reserveren

Persoonlijke 'Tricorder' Scanadu nu te reserveren
22 mei om 14:49
Laatste update: 28 april om 11:59

De Scanadu Scout kan heel simpel vitale functies als hartritme en bloeddruk meten zodat je jezelf medisch beter leert kennen.

De Tricorder is een van de vele 'uitvindingen' van de schrijvers van Star Trek die de basis vormt voor daadwerkelijk onderzoek. In de scifi-serie kunnen de karakters elkaars gezondheid en kwalen in seconden vaststellen met de Tricorder. Belg Walter de Brouwer komt met zijn bedrijf Scanadu steeds dichter bij een echte variant van dat idee. De eerste versie heet Scout en is vanaf vandaag te reserveren.

De Scout is een klein apparaatje, ongeveer te grootte van een hockeypuck (of sjoelschijf) dat je tussen duim en wijsvinger geklemd tegen je slaap houdt. In seconden leest Scout vervolgens je vitale functies uit een geeft die door aan een app op je telefoon. Hoe vaker je dat doet, hoe handiger. Zo krijg je een compleet overzicht van je hartslag, lichaamstemperatuur, bloedzuurstofgehalte, ademhaling, bloeddruk en emotionele stress.

Aan de hand van die waarden leer je jezelf een stuk beter kennen. Je weet sneller of er inderdaad wat mis met je is en kunt beter in kaart brengen wanneer je juist beter in je vel zit. De Brouwer denkt dat onze kinderen ons terugkijkend haast roekeloos gaan vinden; maandenlang rondlopen zonder goed te weten hoe het met onze gezondheid zit lijkt wel gekkenwerk.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/rKCeoiRhVuI&amp;feature" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/rKCeoiRhVuI&amp;feature"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/rKCeoiRhVuI&amp;feature"></object>

Om de Scout verder te ontwikkelen heeft Scanadu honderdduizend dollar nodig. Dat geld proberen ze binnen te halen met een Indiegogo-actie, en dat gaat al aardig de goede kant uit. Slaagt het project dan krijgen investeerder als eerste een Scout in huis wanneer de gezondheidsscanner maart volgend jaar in de verkoop gaat.

Wie meer wil weten over de Scanadu Scout: in Bright magazine 50 interviewden we Walter de Brouwer. Voor het programma DWDD University ging Alexander Klöpping bovendien langs bij Scanadu in Silicon Valley, waar hij de Scout even mocht proberen.

Uiteindelijk hoopt Scanadu de Xprize te winnen; die stichting heeft 10 miljoen dollar klaarliggen voor het bedrijf dat de eerste of beste medische Tricorder ontwikkelt. Met dat geld kan Scanadu nog veel meer functionaliteit aan toekomstige scanners toevoegen.

Lees meer over:

Deel via