Gebruikers moeten voortaan paspoort inscannen bij Airbnb

Gebruikers moeten voortaan paspoort inscannen bij Airbnb

22-05-2013 06:35 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Julia Nolet

Vakantiewoningenwebsite Airbnb gaat zijn gebruikers verplichten een paspoort in te scannen ter verificatie. Maar hoe veilig is dat?

"Trust is the key to our community." Zo begon Vivek Wagley, Airbnb's brandmanager, zijn blogpost begin mei. Wagley kondigde met zijn bericht aan dat Airbnb, een site waarop mensen hun eigen huis aan vreemden verhuren, de komende maand 25 procent van hun Amerikaanse gebruikers gaat verplichten zich te identificeren.

En niet op de manier zoals we dat online gewoon zijn, via bijvoorbeeld een Facebook- of LinkedIn-account, maar door een geldig identiteitsbewijs - zoals een paspoort of rijbewijs - in te scannen en toe te voegen aan het account. Je ID zal niet openbaar te zien zijn. AirBnb beoordeelt de inzending en geeft het account na goedkeuring een 'Verified ID'-stempel.

De eerste 25 procent van de gebruikers wordt willekeurig geselecteerd, de overige 75 procent zal in het komende jaar moeten volgen. Airbnb is ook in Nederland actief, uiteindelijk zal de ID-plicht ook hier van kracht worden. De website hoopt zich met de verscherping van het veiligheidsbeleid te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Hoewel de geplaatste reacties op de website van Airbnb overwegend positief zijn en de gebruikers de website vooral prijzen om zijn verantwoordelijke instelling, zijn er ook vraagtekens bij het besluit te plaatsen. Airbnb krijgt straks de beschikking over een database waarin ook persoonlijke gegevens zoals sofi- en paspoortnummers te vinden zijn. Klinkt als verhoogd risico voor identiteitsdiefstal.

Zou jij je paspoort inscannen om op Airbnb te kunnen huren?