Microsoft presenteert de Xbox One

Microsoft presenteert de Xbox One

21-05-2013 17:03 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Microsoft heeft vanavond zijn nieuwe gameconsole geïntroduceerd. De Xbox One is een krachtpatser met de focus op apps en Kinect 2.0.

In tegenstelling tot Sony laat Microsoft zijn nieuwe gameconsole wél direct zien. De grote Xbox One (foto links), die ietwat op de eerste Xbox-console lijkt, oogt simplistisch en is grotendeels zwart met grijze accenten. De nieuwe Kinect 2.0 is eveneens groter en de controller is op veertig verschillende punten onder handen genomen.

De next-generation console is voorzien van een octacore-processor met acht cores, 8 GB aan werkgeheugen, een harde schijf van 500 GB, Bluray-drive en poorten voor onder andere usb 3.0 en hdmi. Kinect 2.0 krijgt een 1080p RGB-camera die je hartslag kan meten. Deze accessoire, die noodzakelijk is voor het functioneren van de Xbox One, herkent geluiden, bewegingen en de controller. Gamers kunnen met de Xbox One bijvoorbeeld de controller heffen om een extra actie uit te voeren, net als met de Nintendo Wii.

Het wordt het bij de Xbox One mogelijk om de console met spraakcommando’s te besturen. Met 'Xbox on' start je de Xbox One op, een commando als 'watch tv', 'go to Internet Explorer' en 'watch movies' voert de console de betreffende actie uit. De Xbox One gaat live-tv ondersteunen (vooralsnog alleen in de Verenigde Staten) en kan snel tussen het homescreen, live-tv, apps en games wisselen. Gebruikers kunnen door hun handen te bewegen apps afsluiten of ze naast elkaar zetten. Laatstgenoemde is bijvoorbeeld handig als je een Skype-gesprek voert en de browser opent hebt staan.

Ook Xbox Live krijgt een flinke update: gebruikers kunnen met de Xbox One gameplaybeelden opnemen, opslaan en delen. De momenten voordat je een achievement behaalt, worden standaard opgenomen en in de cloud opgeslagen.

Tijdens de presentatie werden onder andere beelden van Call of Duty: Ghosts, Forza Motorsport 5 en de nieuwe FIFA en Madden NFL getoond. De beelden zagen er spetterend uit, maar het is nog niet duidelijk of de getoonde beelden daadwerkelijk gameplaybeelden zijn. Ook maakte Microsoft bekend dat Steven Spielberg aan een televisieserie van HALO, één van de belangrijkste games van de Xbox, gaat werken.

"De Xbox One is ontwikkeld om een nieuwe generatie populaire games, televisie en entertainment te leveren in een krachtig, alles-in-één apparaat," aldus Don Mattrick, president, Interactive Entertainment Business bij Microsoft. "Onze unieke, moderne architectuur brengt eenvoud in de huiskamer en, voor de eerste keer ooit, het vermogen om moeiteloos te schakelen tussen jouw games en entertainment."

Microsoft meldt dat het niet altijd nodig is om tijdens het gamen online te zijn, maar dat een internetconnectie in de meeste gevallen wel noodzakelijk is. "Als je ooit je connectie verliest, kun je in ieder geval gewoon blijven gamen of een film blijven kijken", aldus een woordvoerder.

Daarnaast blijft het mogelijk om tweedehands games te spelen. Een game is hiermee niet aan één account of Xbox-console verbonden, maar het spelen van Xbox 360-games op de nieuwe console is volgens The Verge niet mogelijk.

Een prijs of releasedatum van de Xbox One is nog niet bekend. Microsoft zegt dat de console later dit jaar wereldwijd beschikbaar is. Meer informatie wordt tijdens de gamebeurs E3 duidelijk. Op die beurs worden ook meer games getoond.