Lasercowboys scannen museumcollectie in 3D

Lasercowboys scannen museumcollectie in 3D

21-05-2013 15:07 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Dewi Pinatih

Dinosaurusskeletten, maar ook kunst worden voor volgende generaties bewaard als computerbestand. Print je eigen T-Rex.

‘Lasercowboys’, het is de bijnaam die Vince Rossi en Adam Metallo kregen van hun collega’s bij het Smithsonian, ’s werelds grootste museum- en researchinstituut waar negentien musea en galeries zoals het Cooper-Hewitt Design Museum in New York en het Natural History Museum in Washington D.C. onder vallen. Rossi en Metallo werken in de Imaging Studio van het Museum Conservation Institute, waar allerlei apparatuur wordt gebruikt om op een nieuwe manier naar het erfgoed te kijken.

Hun laatste klus zou wel eens een levenswerk kunnen worden: samen hebben ze de opdracht 14 miljoen objecten uit de collectie in 3D in te scannen en ze zo te bewaren voor de toekomst.

Het team hoopt de bestanden in de toekomst online te kunnen delen met het grote publiek. Wie weet, print je over een paar jaar je eigen levensgrote T-Rex of een kopie uit de beroemde beeldentuin.

De hal met dinosaurusskeletten werd onlangs om meer praktische reden gescand. Binnenkort sluit die hal voor een grondige renovatie. Door alle skeletten in 3D te scannen, kunnen gemakkelijk nieuwe opstellingen worden ontworpen die geheel accuraat zijn.

Maar ook voor onderzoek zijn de scans waardevol: die kunnen nu naar wetenschappers wereldwijd gemaild worden en objecten kunnen van alle kanten bekeken worden. Óók van de binnenkant. In het filmpje dat de afdeling maakte, is op een scan gemaakt met een micro CT scanner te zien hoe een bij verstrikt is geraakt in een orchidee. De zeldzame bloem en bij evolueerden tegelijk om een belangrijke rol in elkaars voortplanting te spelen. Smullen voor onderzoekers.

Ook voor het maken van replica’s zijn de scans handig, het risico dat komt kijken bij het maken van mallen is hiermee geëlimineerd.

Naast historische objecten worden ook kunstobjecten ingescand, want de laserarmen scannen zelfs in kleur.


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s