Hoor de wind waait door de rietjes

Hoor de wind waait door de rietjes

21-05-2013 12:36 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Dewi Pinatih

Luidruchtige windmolenparken zijn achterhaald. Door rietjes verandert een wolkenkrabber in een geruisloze windenergiecentrale.

De Strawscraper is een voorstel om de Söder Torn in Stockholm met veertien verdiepingen te verhogen en het gebouw te voorzien van duizenden rietjes. Het plan van Belatchew Arkitekter verandert een nietszeggende toren in een stadse energiecentrale waarbij de wind het werk doet.

De rietjes in het concept zijn gemaakt van een composiet met piëzo-elektrische eigenschappen, wat inhoudt dat de positieve en negatieve elektrische ladingen in de piëzo-elektrische kristallen in het materiaal gescheiden zijn. Doordat de rietjes buigen in de wind worden de kristallen vervormd. Daarmee wordt elektrische spanning gegenereerd.

Een licht briesje is al genoeg om de rietjes te laten buigen. Zo ontstaat een façade die constant in beweging is en lijkt het statische gebouw te ademen.

De oplossing is ook nog eens zo goed als stil, in tegenstelling tot windmolens die een behoorlijke impact kunnen hebben op de omgeving. Bovendien passen de rietjes op nieuwe, maar ook op bestaande gebouwen. De energie die opgewekt wordt, kan dan direct in het gebouw gebruikt worden.